Trinaest projekata i nova kreditna zaduženja a kilometri ostaju isti?

0
1

Gračanica, Mostar – Prema podacima JP Autocesta FBiH, za nešto više od tri godine mogli bi koristiti dvije trećine autoceste A1 što je vrlo optimistično s obzirom na poteškoće na koje se nailazi i intezitet građenja.

Po planu poslovanja za 2016. godinu usvojen je i plan aktivnosti na izgradnji autoceste A1 i brze ceste a time su naglašeni i prioriteti.

“Proriteti su nastavak izgradnje u zeničkoj regiji, poddionice Drivuša – Klopče i Klopče – Donja Gračanica (tunel Pečuj) i te dionica Počitelj – Međugorje i mosta Počitelj”, za akta.ba rekli su iz JP Autoceste FBiH.

Projekat izgradnje dionice Klopče – Donja Gračanica (tunel Pečuj) ukupne dužine 5,78 kilometara vrijedan je 36 miliona eura i finansiran je od strane EBRD. Početkom radova na ovoj dionici koji nisu precizirani, bit će otvoreno i prvo gradilište na Koridoru Vc za novi investicioni ciklus vrijedan 892 miliona eura.

Podsjećamo da se za izgradnju autoceste na Koridoru Vc BiH do sada zadužila preko 900 miliona maraka i da se ove godine na naplatu dolazi oko 70 miliona maraka tj. kreditnih rata čiji se iznosi pokrivaju isključivo iz prihoda od akciza na gorivo.

ZAKON O AKCIZAMA

Iz JP Autoceste FBiH kažu kako je bitno da se do kraja ove godine usvoji Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH obzirom da su krediti koji su uslovljeni povećavanjem akcize na gorivo u još uvijek proceduri.

“Sama sredstva još uvijek nisu efektivna tako da je isključivo bitno usvajanje Zakona u razumnom roku kako nebi došlo do prekida budućih planiranih aktivnosti”, rekli su.

Sa tehničkog aspekta kompletan Koridor Vc bi mogao biti gotov za šest godina kako kažu iz JP Autocesta FBiH, a njegova Izgradnja isključivo ovisi o izvorima finansiranja koji su u ovom momentu u potpunosti iscrpljeni do 2018. godine.

Dinamika izgradnje je prije svega strateško pitanje izvora finansiranja koje zajedno sa JP Autoceste FBiH treba da riješi Vlada FBiH.

“Izgradnja Koridora Vc vrlo je zahtjevan i ekonomski opravdan projekt, a mi još uvijek imamo otvorena pitanja vezana uz položaj trase, prostorni plan, eksproprijaciju, tehničke specifikacije, itd.”, kažu u JP Autoceste FBiH.

Sve do formiranja JP Autocesta FBiH i pokretanja procedura po međunarodnim standardima radilo se na jedan amaterski i spori način sa puno birokratije i neprofesionalizma. Kako kažu iz JP Autocesta FBiH sada je to druga priča.

Očigledne problem prepoznali su kreditori koji sada vrlo aktivno učestvuju u daljim planiranjima i pripremanjima budućih dionica ali to ne daje osjećaj velike sigurnosti da će se planirani projekti biti i realizovani po planu.

“Naravno, važan aspekt u realizaciji je i država, odnosno politička volja da se projekat dovede do kraja. Planirano je da većinu dionica u ovom ciklusu gradimo po novom modelu izgradnje tzv. žuti FIDIC (projektuj-izgradi) što će značajno ubrzati vrijeme pripreme i realizacije projekata”, rekli su iz JP Autoceste FBiH.

NOVI PROJEKTI I NOVA ZADUŽENJA

Iako je planirano da izgradnja pojedinih dionica bude započeta u tekućoj godini, očigledno je da to toga neće doći te se projekti prenose na narednu, tako se rokovi produžuju. Za očekivati je onda da planirani završetak koridora Vc i 2020 godine ostane samo želja.

JP Autoceste FBiH definisali su novih trinaest projekata na Koridoru Vc. Na osnovu lnicijative za realizaciju projekta izgradnje brze ceste Lašva – Nević polje upućene od strane JP Autoceste, Vlada FBiH je 12.02.2016. godine donijela Zaključak čime se JP Autoceste FBiH zadužuju da, za početak, predstavi projekat brze ceste potencijalnim investitorima i objavi javni poziv za iskazivanje interesa. Po okončanju javnog poziva će biti angažovan vanjski konsultant radi pripreme studije ekonomske opravdanosti, prijedloga modela koncesije i pripreme konkursne dokumentacije.

“Početkom naredne godine imat ćemo aktivna još dva gradilišta, odnosno krenut će radovi na izgradnji dionica Počitelj – Buna (7,2 km) i Donja Gračanica – tunel Zenica (3,9 km). JP Autoceste FBiH je 14. 07. 2016. godine uputilo javni poziv za pretkvalifikaciiju za postupke nabavke za izgradnju dviju dionica Počitelj – Buna dužine i Donja Gračanica – tunel Zenica”, rekli su iz JP Auteoceste FBiH.

Iz JP Autocesta FBiH kažu da nastavak radova koji obuhvataju završne radove postavljanja asfalta, horizontalne i vertikalne signalizacije planira na dionici Svilaj – Odžak je početak 2017. godine, što bi se uskladilo sa završetkom mosta na rijeci Savi, uz očekivano puštanje u promet krajem 2017. godine.

O planiranim projektima i fazama u kojima se pojedini projekti nalaze iz JP Autoceste FBiH kažu da je za izgradnju dionice Počitelj – Međugorje uključujući most Počitelj osigurano je 100 miliona eura kod EIB-a.

Jasno je da će posebno biti interesantna gradnja mosta Počitelj – kolosalni objekat dug 945 metara i maksimalne visine iznad tla 100 metara, te rasponskom konstrukcijom među stubovim od 147 metara. Radi se o jednom od najkompleksijih mostova na Koridoru Vc. Planirano je da će radovi biti završeni za 30 mjeseci od dana potpisivanja ugovora.

Tunel Prenj, dužine 10 kilometara, generacijski je projekat i predstavljat će izazov sam za sebe. Podjećanja radi tunel 1. Mart koji je dugačak skoro 3 km, gradio se više od 4 godine.

Za završetak dionice Svilaj – Odžak osiguran je grant u iznosu od 17,4 miliona eura i privode se kraju završne aktivnosti za novih 40 miliona eura kod EBRD-a.

U završnoj fazi je i odobrenje 80 miliona eura kod EBRD-a za dionice Počitelj – Buna i LOT 3 zeničke obilaznice odnosno tunel Pečuj – Zenica sjever (ulaz u tunel Zenica).

Dionica Nemila – Zenica sjever (izlaz iz tunela Zenica) je podijeljena na tri lota i pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod tri različite međunarodne finansijske institucije: EBRD u visini od 80 miliona eura, OFID – Opec fond za međunarodni razvoj u visini od 49 miliona eura i KFAED u visini od 36 miliona eura.

Za dionicu Mostar jug – Buna, poddionica Buna – tunel Kvanj je upućena inicijativa za osiguranje finansijskih sredstava za izgradnju u visini od 100 miliona eura kod EIB-a.

“Iako je naš fokus još uvijek na izgradnji, ne bismo trebali gubiti iz vida značajnih 92 km u prometu a za nekoliko godina dodatnih 100 km koje treba održavati. To je jedan veliki i veoma važam sistem u Autocestama FBiH i veoma kompleksan. Na prvom mjestu je sigurnost korisnika”, rekli su iz JP Autoceste FBiH.

I.M.

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime