Trideset i dvije godine od “Sarajevskog procesa”

0
10

Sarajevski-proces-620x400Sarajevo – Na današnji dan, prije trideset dvije godine , 23. marta 1983. godine, u ranim jutarnjim satima pripadnici Sekretarijata unutrašnjih poslova SR BiH uhapsili su Aliju Izetbegovića, Omera Behmena, Saliha Behmena, Rušida Prgudu Mustafu Spahića, Meliku Salihbegović i time je otpočeo najpoznatiji obračun komunističke vlasti protiv neistomišljenika, čuveni, montirani, politički ”Sarajevski proces”. U narednih danima više stotina Bošnjaka, tada Muslimana, privođeno je i saslušavano.

Neki su nakon saslušanja dobili status svjedoka, a neki optuženi i zadržani u istražnom zatvoru. Među optuženim, uz one uhapšene prvog dana ”Sarajevskog procesa”, našli su se još Hasan Čengić (imam u Stocu), Ismet Kasumagić, Husein Živalj Edhem Bičakčić i njegova sestra Đula, Džemaludin Latić i Derviš Đurđević.

Krivi zato što su pisali knjige i putovali u IR Iran

Suđenje je počelo 18. jula 1983. godine. Čuveni beogradski advokat Rajko Danilović koji je u ”Sarajevskom procesu” branio nekoliko optuženih samom suđenju svojevremneo je izjavio: ”Kada sam došao u Sarajevo u svojstvu advokata Džemaludina Latića, Ismeta Kasumagića, Derviša Đurđevića i Mustafe Spahića, i stupio u kontakt sa službenim licima Suda vidio sam da su sva prava koja okrivljeni i uhapšeni imaju po Zakonu o krivičnom postupku redukovana ili potpuno ukinuta. Prava su bila uskraćena optuženim, nama advokatima, vršen je pritisak na rodbinu, svjedoke. Sve to bilo je protivno zakonu”. Optužnica je bila podignuta na osnovu članova 114. i 133. Krivičnog zakona SFRJ. Optuženi su za ”udruživanje radi rušenja ustavnog poretka” i radi “verbalnog delikta”. Osnov za suđenje i montiranje cjelokupnog procesa pronađen je u knjizi ”Islamska deklaracija” Alije Izetbegovića. Intelektulacima se sudilo i zbog putovanjima nekolicine uhapšenih (Omer Behmen, Ismet Kasumagić, Edhem Bičakčić, Husein Živalj i Hasan Čengić) u IR Iran u januaru 1983. godine; zbog debata u Tabačkom mesdžidu. Optužba ”za udruživanje radi rušenja ustavnog poretka” nije bila osnovana i praktično ju je bilo nemoguće dokazati, jer se mnogi među uhapšenih nisu ni poznavali. Debate u Tabačkom mesdžidu bile su isključivo vjerskog karaktera.

Ukupna kazna 89 godina zatvora

Optužnica je bila napisana na 105 strana. Suđenje je počelo 18. jula, a završilo se 19. avgusta. Svi optuženi su proglašeni krivim i dobijaju ukupno 89,5 godina zatvora. Alija Izetbegović osuđen je na 14 godina, Omer Behmen na maksimalnih 15 godina, Hasan Čengić i Ismet Kasumagić na po 10 godina, Edhem Bičakčić na sedam godina, Džemaludin Latić na 6,5 godina, Husein Živalj na šest godina, a Salih Behmen, Mustafa Spahić, Melika Salihbegović i Derviš Đurđević na po pet godina, te Đula Bičakčić na šest mjeseci zatvora.

(Preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime