Tribina: Sjećati se i učiti da se Srebrenica ne bi ponovila

0
0

Tribina: Sjećati se i učiti da se Srebrenica ne bi ponovila

Srebrenica, Srbija – Da se ne bi ponovo dogodio genocid kao u Srebrenici, treba razvijati kulturu sjećanja i suočavanja s prošlošću na Zapadnom Balkanu, posebno u obrazovnom sistemu, zaključak je učesnika tribine “Kultura sjećanja” koju je u Beogradu organizovao Fond za humanitarno pravo.

Izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović ocijenila je da ni poslije 20 godina od genocida u Srebrenici, još ne postoji zajednička istina, uprkos obimnoj dokumentaciji i suđenjima.

“Sjećanje tih zajednica je pod snažnim utjecajem kolektivnog identiteta, etničkog, religijskog, ideološkog i bez ikakve spone s principima humanizma i moralnosti”, ocijenila je Orlović.

Ona je ukazala da svaka generacija snosi odgovornost za suočavanje s prošlošću, da se ne bi stvarale prilike za nove sukobe.

“Suočavanje s prošlošću je dugotrajno. Nijedna generacija, pa ni naša, nije oslobođena obaveza da učini napor prilikom ispitivanja teškog naslijeđa prošlost”, rekla je Orlović.

Profesorica Filozofskog fakulteta Dubravka Stojanović istakla je da se mora izvršiti snažan pritisak na države da se ratni zločini u obrazovnom sistemu izučavaju na pravi način.

Ona je ocijenila da je obrazovni sistem u zemljama bivše Jugoslavije “zapravo priprema novih generacija za nastavak rata”, pošto se nijedna država nije odrekla politike koja u je u taj rat odvela, a ratovi iz devedesetih godina se u udžbenicima tretiraju isto kao i prije 20 godina.

Stojanović je napomenula da će se desiti da učenici pitaju nastavnika o Srebrenici, a da on neće znati kako da im odgovori, ili će možda odgovoriti neprimjereno.

Ona je kao primjer navela jedan užbenik koji je palestinsko-izraelski sukob tretirao tako što je sa jedne strane stavio viđenje izraleske strane, sa druge palestinske, a “u sredini je bio prazan prostor da učenici ispišu svoje mišljenje”.

Soren Kajl sa Univerziteta u Kentu je naveo da kolektivnu krivicu treba razdvojiti od kolektivne odgovornosti, istakavši da niko za zločine ne krivi cijeli srpski narod.

On je istakao da je suočavanje s prošlošću izuzetno bitno i za međunarodnu sliku Srbije i za opšti boljitak na Balkanu.

(ba.n1info.com)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime