6. Novembar 2015

12190805_10205202534689584_4386829595564915715_nSarajevo – Forum bošnjačkih intelektualaca je u prostorijama Svjetskog bošnjačkog kongresa 5. novembra 2015. održao javnu tribinu na temu “Prijetnja novim genocidom nad Bošnjacima nije otklonjena-Prijetnja podjeli/nestanku Bosne je aktuelna”.

Govoreći o ovoj temi, uvodničar dr. Zemir Sinanović je istakao da Bosna i Hercegovina kao država i društvo po prvi put u svojoj historiji nije izvršila društvenu dekontaminaciju ratnih zločinaca, posebno onih koji su izvršili najteži ratni zločin a to je zločin genocida.

„Njih je 25 000 u Bosni i Hercegovini a podaci govore da oni sada kreiraju društvene tokove kroz funkcije u državnim, entitetskom i lokalnim institucijama. Dakle, dominacija zločinačkog uma i razuma ne miruje.

Istražujući problem samoubistava u Bosni i Hercegovini, naišao sam na jedan patološki fenomen – u miru ali i jednom dijelu rata odn. od. od 1992-2012. zločinački um i razum koji je činio zločine počinio je  35 199 samoubistava u miru i vremenu društvene destrukcije.

Također, na osnovu naučnih podataka o faktorima društvene destrukcije, Republika Srpska je najkrvavije parče zemlje na svijetu. Na tom parčetu je najviše ubijeno, silovano, prognano, porušeno itd. A ambijent u kojemu živimo, nagovještava da takve snage dobijaju sve veći društveni i državni prostor.

Nedavno istraživanje potvrđuje da je nivo mržnje prema Bošnjacima viši u odnosu na generacije koja je nad Bošnjacima počinila genocid. U slučaju ponovnih sukoba na ovim prostorima, ovaj podatak nam govori da bi se desili brojniji i teži ratni zločini od onih u protekloj agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu.”

Potpredsjednik Foruma bošnjačkih intelektualaca mr. Jusuf Pušina je kazao da se manifestacijama veličanja ratnih zločinaca ne samo nasljeđuje mržnja već se generacije uče mržnji što predstavlja potpuno rastrojstvo pameti.

“Ugroženost Bošnjaka je ugroženost bosne i Hercegovine, problem ne priznavanje genocida, negiranju genocida, problem ne donosenja HIMNE kao integracijskog faktora na prostoru cijele Bosne i Hecegovine” – Jusuf Pušina.

„Dok god se ne deinstaliraju ogromne energije koje su potrošene da se Republika proširi prema Bosni, mi ćemo biti u opasnosti“, naglasio je predsjednik Foruma prof. dr. Suad Kurtćehajić.

 „Govorili smo – Spriječite po svaku cijenu da se ukine služenje vojnog roka, pa taman bilo i mjesec dana, dovoljno je. Upozoravali smo da oružane snage Bosne i Hercegovine ne budu tako male, brojčano, u ljudima, naoružanju, opremi itd., ističe general Vahid Karavelić, komandant Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Federacije Bosne i Hercegovine.

Po mišljenu uvodničara, trenutna slaba odbrambena moć Bosne i Hercegovine u odnosu na Srbiju i Hrvatsku prouzrokovana je načinjenim greškama u postdejtonskom periodu.

(SBK)

Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR