Tri negativna mišljenja Ureda za reviziju Brčko Distrikta

0
0

 

Brčko – Ured za reviziju Brčko Distrikta je radeći izvještaje o reviziji finansijskog poslovanja javnih institucija i preduzeća izrazio tri negativna mišljenja, saopštio je na današnjoj pres konferenciji glavni revizor Nekir Suljagić. Svi izvještaji dostavljeni su Vladi,  Skupštini i brčanskom Tužilaštvu.

Provodeći reviziju finansijskog poslovanja javnih institucija i preduzeća u periodu od septembra prošle, pa do juna ove godine, Ured za reviziju Brčko Distrikta proveo je kontrolu ukupno 28 subjekata. Od toga izrečeno je tek osam pozitivnih i 17 uslovnih, dok je za tri subjekta iskazao negativno mišljenje. Javno preduzeće Radio Brčko duži niz godina imalo je obaveze veće od kapitala, Ured za upravljanje javnom imovinom nema uspostavljen sistem naplate realnih prihoda. Dok su se u Odjelu za obrazovanje brčanske Vlade izmijenila četiri šefa, nedostaje mnogo nastavnog kadra.

„Kad je u pitanju angažovanje znači nepopunjenih pozicija i kad je u pitanju angažovanje nastavnog osoblja i saradnika po ugovorima o djelu i ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Tu je suštinski došlo do nepoštivanja zakona o javnoj upravi i zakona o radu nisu usaglašeni ti odnosi“, rekao je Nekir Suljagić, glavni revizor Ureda za reviziju Brčko Distrikta.

Revizorski izvještaji su sa preporukama za otklanjanje nedostataka razmatraće Vlada i  Skupština Brčko Distrikta.

„Slijede akcioni planovi koji će utvrditi rokove, dinamiku otklanjanja svih nedostataka, istina svi ti revizorski izvještaji posebno oni koji su dakle ocijenjeni negativnom ocjenom idu na razmatranje direktno Tužilaštvu bez ikakvog posredovanja“, kaže Esed Kadrić, dogradonačelnik Brčko Distrikta.

Kontrolisani subjekti mahom ne poštuju vlastite akcione planove, pa iz Ureda za reviziju poručuju da takvi ubuduće uopšte neće moći imati pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj.

federalna.ba/videoprilog Dževide Hukičević (Dnevnik 1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime