Tri miliona KM za elektrifikaciju i infrastrukturu povratničkih naselja u BiH

0
174

Foča, Rudo, Glamoč – Od te sume, 675.000 KM raspoređeno je za finansiranje prioritetnih projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u općinama Foča, Istočni Stari Grad, Ravno, Rudo i Glamoč i Kotor-Varoš.

Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici izvršila izbor projekata elektrifikacije stambenih jedinica kao i projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljene osobe i povratnici u vrijednosti od 2.250.000 konvertibilnih maraka (KM) sredstava iz 2015. godine.

Od te sume, 675.000 KM raspoređeno je za finansiranje prioritetnih projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u općinama Foča, Istočni Stari Grad, Ravno, Rudo i Glamoč i Kotor-Varoš.

Što se tiče projekata izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture, 1.575.000 KM će biti raspoređeno za finansiranje 43 projekta. Najviše projekata bit će realizirano u Bijeljini, Bosanskom Brodu i Zvorniku dok će značajna ulaganja u putnu infrastrukturu biti u općinama Kiseljak, Rudo, Goražde, Kostajnica, Modriča, Čelić, Istočni Stari Grad, Pelagićevo, Sokolac, Gacko, a sredstva su osigurana i za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Busovači, Berkovićima i Istočnoj Ilidži.

Komisija je donijela i odluku o raspodjeli 670.000 KM neutrošenih sredstava preostalih po projektima iz 2004. do 2015. godine, a koji se odnose na elektrifikaciju, obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture.

Ministarstvo za ljudska prava će u narednom periodu raspisati i javni poziv za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u vrijednosti od oko 836.000 KM, kao i za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u vrijednosti od oko 1,95 miliona KM.

Na Komisiji je istaknuto kako je neophodno da se od sve tri elektroprivrede u BiH očekuje značajnije učešća u realizaciji projekata elektrifikacije kako bi se ovo goruće pitanje riješilo u što kraćem roku, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

/faktor/Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime