Trenutno u BiH postoji 16.500 tona viškova naoružanja i municije (VIDEO)

0
0

zekerijah_osmic_aaAA_101005280 (1)BiH  ̶  Zekerijah Osmić: U 2015. plan je riješiti se 2.500 tona viškova naoružanja i municije.

Trenutno u BiH postoji 16.500 tona viškova naoružanja i municije i više od 40.000 komada naoružanje koji nisu potrebni Oružanim snagama BiH, podatak je Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva BiH, čijom devetom sjednicom je danas predsjedavao ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Domaćin sjednice Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva BiH bila je Misija OSCE-a u BiH, a sjednica je imala fokus na neophodnosti ubrzanja procesa uništavanja viškova naoružanja i poboljšanja sigurnosti u vojnim skladištima. Rješavanje pitanja viškova naoružanja smanjuje rizik po sigurnost građana, saopćeno je iz Misije OSCE-a.

 “Plan za 2015. godinu je riješiti se oko 2.500 tona viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava. Ministarstvo odbrane je doniralo 550.000 tona municije Vladi Iraka i na taj način ne samo da smo umanjili količinu viškova, nego smo postali partner međunarodnoj koaliciji u borbi protiv ISIS-a,” istakao je Osmić.

Vršilac dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH Aleksander Chuplygin rekao je kako je poboljšanje sigurnosti u objektima u kojima se skladišti naoružanje od suštinskog značaja za umanjenje rizika koje sa sobom nosi širenje naoružanja, kao i smanjenje mogućnosti da slučajna eksplozija ugrozi živote i uzrokuje značajnu štetu po okoliš. Strateški komitet za naoružanje municiju i minsko-eksplozivna sredstva je forum osnovan u svrhu efikasnijeg, bržeg i transparentnijeg rješavanja pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava koja su pod kontrolom Oružanih snaga BiH.

Stalni članovi Strateškog komiteta su vodeći zvaničnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u BiH, Razvojnog programa UN-a u BiH (UNDP), NATO-a, EUFOR-a kao i ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Republike Austrije i Kraljevine Švedske.

(tuzlanski.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime