Treća godišnjica početka rada Centra za učenje Kur’ana u Mostaru

0
13

05Mostar – Centar za učenje Kur’ana Mostar narednih dana obilježiti će još jednu godišnjicu svog postojanja. Naime, Centar za učenje Kur’ana kao zajednički projekat pokrenule su, decembra 2011. godine, institucije Islamske zajednice grada Mostara: Muftijstvo mostarsko, Karađoz-begova medresa i Medžlis IZ Mostar, sa željom da se građanima Mostara ponudi prilika i mjesto za učenje kur’anskog pisma, tedžvida, te hifza Časnog Kur’ana.

Iza pomenutog centra rekli bismo tek su tri godine rada i djelovanja, ali u te tri godine stalo je mnogo toga. Mnogo rada, truda, odricanja kako rukovodioca Centra kurra-hafiza prof. Armina Abaze, tako i predavača, te polaznika kurseva, koji su odlučni da iz godine u godinu druguju sa najboljim prijateljem – Kur’anom. A ako se trudi i radi, onda ni uspjesi ne mogu izostati. Ono što je karakteristično i po čemu je postao prepoznatljiv Centar za učenje Kur’ana Mostar jeste činjenica da svaku godišnjicu svoga postojanja obilježi promovisanjem novog hafiza, ali i novom publikacijom. Upravo tako će biti obilježena i treća godišnjica, i to sa hafiskom dovom novom, trećem po redu, hafizu Centra za učenje Kur’ana, hfz. Suadu Goduševiću, diplomantu Karađoz-begove medrese, koja će biti održana u subotu, 6. decembra 2014. godine, u Karađozbegovoj džamiji, poslije podne-namaza. Da se podsjetimo da su do sada rad Centra obilježile hafiske dove hafizima Azizu Makanu i Indiri Mujkanović-Tulek, uz izdatu publikaciju „Šu’betov rivajet.“ Još je jedna publikacija vrijedna pomena, a koja je iz štampe izašla neposredno pred novu godišnjicu Centra za učenje Kur’ana. Riječ je o knjizi, koja je u sebi sjedinila naslove „Vrijednost učenja Kur’ana“ i „Kultura ponašanja hafiza Kur’ana“. Obje publikacije priredio je prof. Armin Abaza.

Uz hafize Centra i izdate publikacije, uspjehe ovog značajnog projekta u gradu Mostaru u protekle tri godine obilježili su i uspjesi sa takmičenja učača Kur’ana, gdje su predstavnici Centra za učenje Kur’ana, u Sarajevu i Zagrebu, osvajali prva, druga i treća mjesta. U ovoj godini jedan takav uspjeh postigao je Muhamed Kovačević, učešćem na takmičenju učača Kur’ana u Sarajevu, gdje je, u kategoriji hifz 5 džuzeva sa tedžvidom, osvojio 1. mjesto! Iz godine u godinu povećavao se i broj polaznika Centra, te je do sada preko 500 osoba uspješno savladalo kur’ansko pismo, a mnogo više od toga broja je broj osoba koji je unaprijedio svoje znanje i vještine učenja Kur’ana. Sve ovo postizano je uz rad i trud onih koji su angažovani kao predavači u Centru za učenje Kur’ana, a to su ove godine: mr. Dino Maksumić, hfz. Suad Godušević, Arnel Demirović, Senid Ćosić, Muhjudin Bećoja, hfz. Indira Mujkanović-Tulek, hfz. Esma Mezit, Seida Šuta i Emina Pivčić, te vrijednih i željnih znanja polaznika Centra za učenje Kur’ana. Pomenuta imena ljudi okupljenih oko Centra za učenje Kur’ana uveliko rade na promociji Časnog Kur’ana i podučavanju Kur’ana napamet i već postoji određeni broj kandidata, koji će uskoro sjesti pred Komisiju za hifz Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini. Do četvrte godišnjice Centra za učenje Kur’ana Mostar ovaj grad, naša država i naša Islamska zajednica sigurno će dobiti još nekoliko hafiza, akoBogda. Oni će se ponosno upisati u plejadu čuvara Vječne riječi, ali i novih hafiza pomenutog centra, pozivajući i sve druge insane da Kur’an učine proljećem srca svojih i da i oni u budućnosti budu oni koji će se okititi titulom hafiza Kur’ana.

Svim ovim aktivnostima na kojima rade predavači u Centru za učenje Kur’ana gradu na Neretvi vraća se nekadašnji sjaj i ljepota, koji ga je krasio, posebno činjenica da je ovaj grad, izrastao pored zelenooke Neretve, u minulim vremenima bio prepoznatljiv po znanju, obrazovanju i učenosti njegovih mnogobrojnih alima.

Sa Centrom ćemo sigurno moći drugovati i u narednim godinama, kroz sve aktivnosti koje nam pruža, a koje su sigurna luka u ovom vremenu svakojakih iskušenja i nedaća za čovjeka. Centar za učenje Kur’ana Mostar nastavlja svoj rad i u četvrtoj godini postojanja, akoBogda, pozivajući sve one željne druženja sa Kur’anom i one koji traže sreću na oba svijeta, da se otisnu u njegove odaje i prepuste se ljepotama Vječne riječi.

Kako je još jedna godišnjica Centra pred nama, želje su iste – Allah mubarek olsun bila predavačima, osnivačima i polaznicima Centra za učenje Kur’ana Mostar, ispunjena novim hafizima i još većim uspjesima!

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime