Trebinje: Četverodnevni trening za vatrogasce iz BiH i Crne Gore

0
24

TREBINJE Četverodnevni trening za vatrogasce iz BiH i Crne Gore

Trebinje – U Trebinju je počeo četvorednevni program obuke za vatrogasce iz BiH i Crne Gore, u okviru projekta “Prekogranična zaštita od požara”.

Projekat finansira Evropska unija, a učestvuju vatrogasna društva iz 15 lokalnih zajednica sa područja gradova i opština Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, Čajniče, Konjic, Jablanica, Stolac, Ravno, Mostar, Plužine, Šavnik, Žabljak, Pljevlja i Nikšić.

Cilj projekta je uvježbavanje, bolja koordinacija, ali i opremanje profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih jedinica iz dvije države.

Prema planu, završna pokazna vježba bit će održana 20. novembra u naselju Todorići, uz magistralni put Trebinje – Dubrovnik.

Kako se moglo čuti prvog dana skupa, program praktičnih obuka i vježbi u Trebinju je na temu borbe protiv šumskih, odnosno požara na otvorenom, što je zbog klimatskih karakteristika područja i najveći izazov sa kojima se suočavaju vatrogasci sa obje strane državne granice.

seminar-1

Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti za zaštitu i spašavanja u Vijeću ministara BiH, istakao je da EU projekat finansira sa 250.000 eura po državi.

– Nakon prvog treninga koji je održan u Crnoj Gori, treningom u Trebinju završavamo projektne aktivnosti planirane za ovu godinu. U narednoj godini slijedi dio koji se odnosi na opremanja vatrogasaca osnovnom vatrogasnom opremom i trening na temu redukcije rizika od katastrofa – rekao je Agić.

Prema riječima Milana Radovića, šef odjeka za obuku i operativne aktivnosti u Direktoratu za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, cilj projekta nije samo obuka i opremanje vatrogasaca, već i jačanje saradnje između vatrogasnih društava sa dvije strane granice.

– Prethodno potpisani memorandumi dvije zemlje uklonili su administrativne barijere, ali su oni praktično samo na papiru. Najbitnije je da mi imamo ono što je na skupu posebno naglašeno, lične kontakte komšijskih službi i opština. Bez obzira što su u pitanju dvije države, vanredne situacije, kada su u pitanju požari, poplave i neke druge prirodne katastrofe, ne poznaju granice – naglasio je Radović.

Autor: P. M.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime