Travnik: Zahtjev Vladi SBK-a za ukidanje korupcijskih mehanizama pri zapošljavanju

0
4
Travnik – Povodom 9. prosinca, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije Centar za edukaciju mladih (CEM) iz Travnika podnio je Općini Travnik i Vladi Srednjobosanskog kantona (SBK) zahtjev za ukidanje korupcijskih mehanizama i diskriminacijske prakse u zapošljavanju i pristupu radnim mjestima u javnom sektoru.

Zahtjev je predan na protokol Općine Travnik i Vlade Srednjobosanskog kantona.

Svrha ovoga je ostvariti princip transparentnosti u javnom sektoru, spriječiti nezakonitosti u procesu zapošljavanja, te osigurati jednakopravni pristup radnim mjestima u javnom sektoru svim građanima, izjavila je za Drukčiji radio Amela Mrakić glasnogovornica CEM-a.

CEM je član Antikorupcijske mreže – ACCOUNT koja je provela anketno istraživanje o stanju u oblasti zapošljavanja i pristupa radnim mjestima u javnom sektoru u BiH.

Rezultati su, između ostalog, pokazali da pravilnik kojim se utvrđuju kriteriji zapošljavanja nema 54 od 106 anketiranih javnih ustanova i 47 od 77 anketiranih javnih poduzeća.

Obveza natječajne procedure prilikom zapošljavanja postoji samo kod 34 posto anketiranih javnih institucija.

Na temelju ovih rezultata identificirane su ključni nedostatci u procedurama kojima se legaliziraju koruptivni mehanizmi pri zapošljavanju te formuliran zahtjev za njihovim ukidanjem.

Zahtjevom se, između ostalog, traži da kantonalna Vlada i općinska tijela izvrše analizu pravnih propisa koji omogućavaju rukovoditeljima javnih poduzeća da neposredno vrše zapošljavanja, te da se uputi inicijativa entitetskim vladama za izmjenu zakonskih propisa u smislu obvezivanja javnih ustanova i poduzeća da raspišu javni oglas za zapošljavanje.

Zatraženo je, također, da se ukine mogućnost zapošljavanja na određeno bez raspisivanja javnih oglasa, zakonski definiraju veće ovlasti inspekcijskih tijela kada su u pitanju zlouporabe u javnom sektoru, te da na kantonalnoj i općinskoj razini budu formirana neovisna tijela koja će provoditi javnu oglasnu proceduru i vršiti izbor najuspješnijeg kandidata.

(drukciji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime