Travnik: Vezirski grad je svjedok prošlih vremena kojeg godišnje posjeti 30.000 turista

0
51

tvrdjava_travnik_travnikTravnik – Travnik, nekadašnji sjedište osmanskih vezira, a danas muzej pod otvorenim nebom godišnje posjeti oko 30.000 turista iz cijelog svijeta. To je grad kojeg je slavni putopisac Evlija Čelebija, u XVII stoljeću, opisao kao “grad sa hiljadu vrela”, a poznat je i po tome što se u njemu nalazi najveći broj očuvanih turbeta na području BiH, ukupno sedam.

Pored srednjovjekovne tvrđave Stari grad, koja se smatra najznačajnijim kulturno-historijskim spomenikom Travnik i danas, u istočnom dijelu, čuva ostatke bosanske tradicije. Kuće prekrivene šindrom su svjedoci jednog vremena i naroda. Istočni dio Travnika – Osoje datira iz osmanskog perioda.

“Tipični stil gradnje kuća je bosanski. Kuće su prekrivene šindrom. Nažalost, danas neke fasade odudaraju od toga, ali mi ne možemo da utičemo na to, jer su kuće u privatnom vlasništvu“, kazala je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Amela Šišić, muzejski pedagog i turistički vodič pri Zemaljskom muzeju Travnik.

Međutim, Travnik je svakako poseban i po tome što krije jednu od najljepših historijskih objekata na teritoriji BiH, tvrđavu Stari grad, ili poznatiju kao “Travnička tvrđava“. Do nje se dolazi uz najstariju travničku ulicu Varoš, odakle se počeo razvijati i sam grad Travnik. Pred tvrđavom nalazi se prilazni most, izgrađen od sedre, a prolaskom kroz kapiju tvrđave, posjetiocima se pred očima pruža prelijepi panoramski pogled na cijeli Travnik i veliki dio Lašvanske doline.Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik izgrađena je krajem 14. i početkom 15. stoljeća.

“Pouzdanih podataka nemamo o tome ko je i kada je sagradio utvrdu. Legenda kaže da je na ulazu u grad, iznad velikih polukružnih vrata, koja su jedini ulaz i izlaz u tvrđavu, stajala kamena ploča na kojoj se spominje iem kralja Tvrtka II Kotromanića. U pisanim izvorima, tvrđava se prvi put spominje 3. juna 1463. godine u izvještaju trogirskog kneza koji se čuva u arhivu grada Zadra“, ispričala je Šišić za AA.Srednjovjekovna tvrđava Stari grad Travnik danas predstavlja jedno od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i proglašen je nacionalnim spomenikom.

Na području općine Travniku se nalazi i 17 džamija koje datiraju iz osmanskog perioda, zatim memorijalni muzej kao i rodna kuća nobelovca Ive Andrića. Najstarija je Yeni džamija iz osmanskog perioda, koja se nalazi preko puta tvrđave Stari grad u ulici Varoš, a pored džamije se nalazi i turbe.

“Poznato je da je u Travniku i najveći broj očuvanih turbeta na području BiH. Ima ih sedam. Dakle, četiri su otvorenog tipa i tri zatvorenog. Najstarije turbe se nalazi u istočnom dijelu ulaza u grad Travnik, a pripadalo je Ibrahim dedi iz Horosana koji je bio vojnik sultana Mehmeda II Fatiha. Međutim, najpopularnije turbe je pripadalo alhamijado pjesniku Abdulvehhabu Ilhamiji Žepčaku“, ispričalaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime