Travnik: Prihvaćen rebalans budžeta uvećan za 13.145.000 maraka

2
6

Travnik: Prihvaćen rebalans budžeta uvećan za 13.145.000 maraka

Travnik – Skupština Srednjobosanskog kantona na jučerašnjem zasjedanju u Travniku prihvatila je rebalans budžeta Srednjobosanskog kantona. Rebalansom je budžet uvećan za 13.145.000 KM. Od ovog iznosa 12 miliona KM su sredstva od kredita, a 1.145.000 KM je iznos uvećanih sredstava od indirektnih poreza.

Kapitalni izdaci
– Mi smo morali izvršiti rebalans budžeta zbog kreditnog zaduženja. Osim toga, imali smo potrebu i za kapitalnim izdacima u školama. Prošle godine smo izdvojili mala sredstva za te svrhe, ali zbog boljeg punjenja budžeta povećali smo i ta sredstva. Mi imamo bolje punjenje budžeta i u prvoj polovini godine iznosilo je malo manje od 100 posto, a u sedmom i osmom mjesecu 105 posto – izjavio je ministar finansija SBK Zoran Marković (HDZ BiH).

U nastavku zasjedanja zastupnici u Skupštini podržali su odluke o tri kreditna aranžmana koja je predložila Vlada SBK u ukupnom iznosu od 12 miliona KM.

Kod ”Intesa Sanpaolo banke” SBK će se zadužiti 6 miliona KM, a sredstva će se koristiti za isplate po vansudskim nagodbama o podmirenju obaveza iz izvršnih sudskih presuda, zaposlenicima u školstvu, unutarnjim poslovima, pravosudnim institucijama i naknade odvjetničkim kućama.

Dva aranžmana

U istu svrhu ovaj kanton će se zadužiti kod ”UniCredit banke” kroz dva kreditna aranžmana, jedan u iznosu od 4 miliona KM i drugi u iznosu od 2 miliona KM.

Izostala rasprava

zoran-markovic44

Marković: Smanjenje deficita

Odluke o kreditnom zaduženju prošle su bez rasprave. To je prokomentirao nakon sjednice i ministar finansija Zoran Marković.

– Svi mi imamo nekoga ko će se naplatiti iz tih sredstava, od članova porodice do rođaka i susjeda – kazao je Marković, pojasnivši da će kreditnim zaduženjem značajno biti smanjen deficit jer će Vlada SBK iznosom od 9 miliona „kupiti“ dvostruko veća potraživanja po osnovu pravomoćnih sudskih presuda. Naime, većina zaposlenih u budžetskim institucijama koji su imali ovu vrstu potraživanja pristali su na isplatu 30 posto od glavnice.

Autor: K. KAVAZOVIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime