Travnik: Odrzana tribina ” Dani sjećanja na Kasima ef. Mašića ( 1919-2001)”

0
57

imageTravnik – U petak, 31. oktobra 2014. godine, u Velikoj sali Općine Travnik, a u organizaciji MIZ Travnik i Progress Centra iz Travnika održana je tribina pod nazivom „Dani sjećanja na Kasim ef. Mašića“ a u povodu trinaest godina od preseljenja ovog ulemanskog velikana iz duhovnog zavičaja Travnika i BiH u cijelosti. Na tribini su govorili Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, zatim hfz.dr. Halil ef. Mehtić profesor na IPF-u u Zenici, te glavni imam MIZ Travnik mr. Salih ef. Indžić. Cilj tribine bio je oživljavanje uspomena i sjećanja na ovog velikana koji je svojim javnim djelovanjem zadužio grad Travnik.

Iz izlaganja sa tribine pomenutih alima još jedanput je ukazano na žrtvu Kasim ef. Mašića koju je on podnosio u svome životu a za dobrobit Islama i muslimana. Ta žrtva je imala i svoju cijenu izraženu prevashodno u činjenici da je Kasim ef. Mašić zatvaran od strane tadašnjih vlasti na ukupno 13 godina u periodu od 1948. d0 1961. kao pripadnik organizacije „Mladi Muslimani.“ Pored odlike hrabrosti koja ga je krasila Kasim ef. se posebno isticao u dosljednoj primjeni šerijatskih propisa i stečenog znanja i u iskazivanju pobožnosti. Naime, kao što je i poznato, Kasim efendija je preko dvadeset godina postio tzv. „Davudov post“ (dan postiti a dan mrsiti) zajedno sa  svojom Sabiha hanumom koja je taj post postila 16 godina. Uz zaključak da svako ko je poznavao Kasim ef. ima vlastitu priču o njemu, napomenuto je i to da je on čitav svoj život provodio sa običnim svijetom, pa je nakon preseljenja i ukopan sa „običnim“ svijetom u jedno od travničkih mezarja, „Derventa“ koje se nalazi na Plavoj Vodi.

Posebnu draž ovoj tribini dale su i učenice O.Š. „Travnik“, Žerić Nudžejma i Adna  Mulaimović koje su vodile program i koje su, za ovu namjenu, izvele ilahiju „Čežnja“ i recitaciju „Moj mu’allim“ posvećenu upravo Kasim ef. Mašiću od jednog njegovog učenika Miralem Mehića.

Nakon tribine u prostorijama Progress Centra upriličena je izložba fotografija i eksponata koji su vezani za Kasim ef. Mašića, a u pozadini iste mogao se čuti audio-zapis njegovog ezana, koji je kod mnogih njegovih poznavalaca izazvao lijepe uspomene. Izložba je bila otvorena i naredna dva dana.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime