Travnik: Održana hafiska dova Sari Mehić i Nusejbi Alihodža

0
21

Travnik – U subotu, 20. februara 2016. godine atriju Elči Ibrahim-pašine medrese upriličena je svečanost – hafiska dova kojom su u zvanje hafiza Kur’ana Časnog promovirane Sara Mehić – učenica trećeg razreda i Nusejba Alihodža – učenica četvrtog razreda Medrese

Svečanosti hafiske dove su pored velikog broja prisutnih; rodbine, komšija i prijatelja mladih hafiza prisustvovali i ugledne zvanice i gosti: hfz. Ismet-ef. Spahić, izaslanik Reisul-uleme, dr. Ahmed-ef. Adilović, muftija travnički, Seid-ef. Eminović, koordinator za medrese u Upravi za nauku i obrazovanje Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, Tahir Lendo, premijer Vlade SBK-a, mr. Salih Indžić glavni imam MIZ Travnik, dr. Džemal Muslih, direktora Fondacije “Hifz časnog Kur’ana”, Šahin Kerla, direktor Fonda “Bošnjaci” i dr.

Dobrodošlicu i ugodan boravak u Elči Ibrahim-pašinoj medresi poželio je na početku programa direktor Medrese mr. Dževdet Šošić, koji je iskoristio priliku čestitati mladim hafizama, njihovim roditeljima i muhaffizu dr. hfz. Fadilu Bektašu ovaj hvale vrijedan uspjeh. Direktor Šošić je naglasio važnost institucije hifza u našoj medresi, te opredjeljenost uprave i kolektiva na njegovanju i čuvanju duhovnih i tradicijskih vrijednosti kao i postizanju još boljih odgojno-obrazovnih rezultata. Posebno se zahvalio svima onima koji na bilo koji način pomažu rad Medrese.

Nakon direktora prisutnima se obratio dr. Ahmed ef. Adilović, muftija travnički koji je u svom obraćanju pored upućenih čestitki svima koji su zaslužni za uspjeh mladih hafiza, govorio o veličini i autentičnosti Allahove riječi, o važnosti i značaju učenja Kur’ana napamet, ali i o obavezi čuvanja našeg identiteta, identiteta muslimana na našim prostorima, posebno muslimanke a sve u svjetlu nedavne odlue Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Nakon obraćanja Muftije travničkog prisutni hafizi su proučiili odlomke iz Kur’ana a potom je moderator programa profesor Benjamin Malanović pročitao biografije hafiza Sare Mehić i Nusejbe Alihodža, te ih pozvao da prouče kratke sure, nakon čega je dovu proučio muhaffiz dr. Hfz. Fadil Bektaš.

Po završetku dove prisutnima se obratio hfz. Ismet Spahić, izaslanik Reisul-uleme koji je prenio selame i čestitke Reisul-uleme Husein ef. Kavazovića mladim hafizama, njihovim roditeljima, muhafizu, Medresi i Muftiluku travničkom. Hafiz Spahić je pozvao prisutne da društveni i vjerski aktivizam a sve u cilju očuvanja jedinstva vjere, naroda i države. Nakon obraćanja hafiz Spahić je uručio diplome i hedije hafizama Sari i Nusejbi, time ih promovišući u časnu titulu ”Hafizul-Kur’an”.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime