Travnik: Maloljetnicima treba zabraniti ulazak u kladionice

0
0

Travnik: Maloljetnicima treba zabraniti ulazak u kladionice

Travnik – Skupština Srednjobosanske županije prihvatila je prijedlog Vlade SBŽ-a da budu inicirane izmjene Zakona o igrama na sreću Federacije BiH, s ciljem, kako je rečeno, smanjivanja štetnosti klađenja po društvenu zajednicu.

Ovom inicijativom predviđeno je, među ostalim, da uplatna mjesta kladionica ne smiju biti na udaljenosti manjoj od 200 metara od vjerskih objekata, osnovnih i srednjih škola, a od drugih uplatnih mjesta moraju biti udaljena najmanje 100 metara, dok maloljetnicima treba biti zabranjen ulaz u prostorije u kojima se priređuju igre na sreću.

Kako je navedeno u dokumentu koji je zastupnicima dostavljen iz Vlade SBŽ-a, utvrđeno je da je u gradskim i prigradskim naseljima povećan broj otvaranja uplatnih mjesta kladionica, te da se na jednoj lokaciji nalazi i pet uplatnih mjesta koja masovno posjećuju i maloljetnici, javlja Fena.

Upozoreno je i na učestalost incidenata u kladionicama i nastanak ovisnosti o klađenju, te je, stoga, zatraženo pooštravanje uvjeta za rad kladionica.

Inicijativa za izmjenu Zakona o igrama na sreću usvojena je, unatoč konstatacijama pojedinih zastupnika da se Vlada Federacije BiH već izjasnila o identičnom prijedlogu zakonskih izmjena koje je ranije predložio zastupnik u Skupštini SBŽ-a Elvedin Mušanović.

Izjašnjavajući se o Mušanovićevom prijedlogu za izmjenu Zakona o igrama na sreću, Vlada Federacije BiH ranije je priopćila da je novi Zakon o igrama na sreću stupio na snagu 2. lipnja 2015. godine, čijim odredbama su taksativno propisani uvjeti pod kojima se pravnim osobama može oduzeti odobrenje za priređivanje igara na sreću.

Imajući ovo u vidu, kao i činjenicu da je Zakon donesen nakon dugotrajne procedure, koja je podrazumijevala sveobuhvatnu javnu raspravu, Vlada je priopćila da će u narednom razdoblju biti praćeni efekti primjene Zakona i, nakon toga, utvrđeni potreba i obim predlaganja njegovih izmjena.

Istaknuto je da će, u tom kontekstu, prilikom ocjene i eventualnog predlaganja izmjene ovog zakona, Federalno ministarstvo financija uzeti u razmatranje dostavljene prijedloge u vezi s propisivanjem veće udaljenosti uplatnih mjesta od vjerskih objekata, te osnovnih i srednjih škola, kao i međusobnoj udaljenosti pojedinih uplatnih mjesta.

Pozitivno mišljenje o prednacrtu federalnog zakona o MIO

Skupština SBŽ prihvatila je na današnjoj sjednici nacrt strategije o razvoju SBŽ-a za razdoblje od 2016. do 2020. godine, uz zaključak da će taj dokument biti dostavljen općinama kako bi im bilo omogućeno da se u roku od 30 dana o njemu izjasne.

Zastupnici su danas dali pozitivno mišljenje o prednacrtu federalnog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, ali je zatraženo da budu uvažene i primjedbe zastupnika.

Iako je ocijenila da se radi o reformskom zakonu, zastupnica Lidija Bradara (HDZ BiH) upozorila je na nastavak diskriminiranja muškaraca kada je riječ o umirovljenju, a u slučajevima, poput, stjecanja prava na obiteljsku mirovinu.

Zastupnik Senad Selimović (SDP BiH) neprihvatljivim je ocijenio, kako je kazao, najavu mogućnsti smanjenja visine mirovina, u odnosu na aktualno zakonsko rješenje, dok je zastupnik HDZ-a BiH Mirko Batinić kazao da nije prihvatljivo da za svaku godinu odlaska u prijevremenu mirovinu umirovljenik gubi oko četiri posto mirovine.

Skupština SBŽ-a danas nije imala usuglašen stav o prednacrtu zakona o organizaciji mirovinskog i invalidskog osiguranja Federacije BiH.

Zastupnica Lidija Bradara kazala je da ovaj zakon nije dio reformske agende, naglašavajući kako on ne mijenja ništa osim sastava Upravnog odbora Zavod MIO na način da se ograničava broj predstavnika županija u tom odboru.

(bhmagazin.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime