Trajno zabranjen rad Evropskom univerzitetu u Brčkom!

0
2

a127492586015b67982b5aa099acab68Brčko – Evropskom univerzitetu u Brčkom danas je rješenjem o oduzimanju licence trajno zabranjen rad, jer ne ispunjava uslove za rad i obavljanje djelatnosti prema važećim propisima iz oblasti visokog obrazovanja, kao i zbog uočenih neotklonjivih propusta u radu.

Šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Momčilo Poljić rekao je na konferenciji za novinare da su tokom šestomjesečnog upravnog nadzora, koji je danas završen, utvrđene najteže povrede zakona i najgrublji propusti u radu ove visokoškolske ustanove, piše agencija Srna, prenosi Oslobođenje.ba.

“Univerzitet je izvodio potpuno drugačije studijske programe od onih za koje su imali dozvolu, a većina profesora angažovana je u nastavi sa šest do sedam puta većom normom od dozvoljene”, istakao je Poljić.

On je naveo primjer da jedan profesor držao nastavu na 56, a drugi na 70 nastavnih predmeta.

“Od 60 profesora koliko im je potrebno po standardima za izvođenje nastave, Univerzitet ih ima zaposleno svega 10, ali nijedan od njih ne ispunjava zakonske uslove u pogledu izbora u zvanje. Izvršili su više od 60 nezakonitih izbora u različita nastavna zvanja”, naveo je Poljić.

U dugom spisku nezakonitih radnji, Poljić je naveo i izvođenje nastave na nastavnim predmetima koji nisu akreditovani, te davanje različitih zvanja po diplomiranju koji su slušali nastavu po istim predmetima.

“O kakvim se nezakonitostima radi potvrđuje i činjenica da je vlasnik Univerziteta stekao jednu magistarsku i dvije doktorske diplome na svom univerzitetu, a da u Matičnoj knjizi nema upisan nijedan jedini ispit položen na magistarskim i doktorskim studijama”, rekao je Poljić.

Podsjećajući na činjenicu da je svaka visokoškolska ustanova po zakonu dužna da zaključi ugovor o preuzimanju studenata sa drugom visokoškolskom institucijom u slučaju prestanka rada, Poljić je upozorio takve univerzitete da će to moći učiniti “samo ukoliko Odjeljenje za obrazovanje u nastavku upravnog nadzora utvrdi da je upis, tok i sticanje diplome svakog pojedinačnog studenta na Evropskom univerzitetu u skladu sa zakonom”.

Poljić je izjavio da je o ovom slučaju obavijestio sud i druge nadležne institucije koje treba da izvrše svoj dio posla.

“Upravni nadzor biće nastavljen i na drugim univerzitetima, ovo je samo početak. Napokon se mora uvesti red u obrazovanje u Brčko distriktu i obrazovni sistem mora biti `dekontaminiran”, rekao je Poljić i pozvao i druge nadležne organe u BiH da izvrše provjeru visokoškolskih ustanova.

Prorektor Evropskog univerzitata Mirko Kulić izjavio je novinarima da su danas dobili rješenje o oduzimanju licence za rad, uz obrazloženje na 33 stranice, te da su pročitali samo dio navoda.

“Proučićemo ovo rješenje, svakako ćemo pokrenuti upravni spor kod suda u Brčkom, od koga ćemo tražiti da odgodi izvršenje rješenja do okončanja upravnog spora”, rekao je Kulić i dodao da je sud dužan da u roku od 24 časa riješi njihov zahtjev.

(depo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime