Tragovi zločina srpske vojske – 11. kolektivna dženaza u Bratuncu: Emir Suljić živio je samo dva dana

0
1

Autor: Salih Brkić

Svu strahotu stravičnih zločina u Bratuncu upečatljivo ilustriraju podaci o stradanju djece. Već su ukopana 43 djeteta, a danas ukopani Emir Suljić otišao je sa ovog svijeta, a da ni sabah trećeg dana života nije dočekao.

Prirodom svog gorkog posla često sam bio u prilici da budem na lokacijama masovnih grobnica, posebno u Podrinju, dok su se ekshumirali posmrtni ostaci žrtava stravičnih zločina i genocida. I uvijek sam ostajao bez riječi dok su se vadili posmrtni ostaci djece. Flašice sa mlijekom, male rukavice, bebi odijelca, pletene kapice. .. Grobnica Suha, ona na padini iznad Konjević Polja i brojne druge. Svuda je bilo djece.

Danas je obavljen ukop još sedam žrtava zločina u općini Bratunac. Među njima i Emir Suljić. Majka Raza ga rodila prerano, u sedmom mjesecu trudnoće, dok su oko njih četnici nemilosrdno udarali granatama po Konjević Polju. I dobro dijete, rođeno prerano i u mukama, makar sa imenom, preseli na onaj bolji svijet. Ni treći sabah ovog dunjalučkog svijeta nije dočekalo.
Bio sam sa njegovim ocem Džemailom kad su Emirove košćice ekshumirali zamotane u jednu deku u grobnici na proplanku iznad Konjević Polja. Do njega su bile još sitnije kosti
fetusa rahmetli Zemire Salihović, koja je iskidana granatom na mostu u Lolićima, a iz nje, Bože moj, izbijeno nerođeno dijete.

Kako zaboraviti stravičnu grobnicu Suha, gdje je nađena desetina djece sa majkama i nenama, a forenzičari iz saponificiranog tijela majke Zekire Begić izvadiše ubijeno nerođeno dijete. U maju 2015. u Veljacima sam stalno gledao tabut u kojem su bili spaljeni ostaci braće Hajrudina i Nurdina Omića. Ubijeni i spaljeni sa ocem i majkom i nikakvim DNK i
drugim analizama ostaci se nisu mogli razdvojiti. .I djeca, braća Omic, ukopana u jednom tabutu u jedan kabur.
Bratunčani još traže ostatke 250 zvjerski ubijenih Bošnjaka. I među njima ima djece, ali ledeni zid komšijske šutnje još krije lokacije grobnica. Neki govore da je pravda spora, ali dostižna. Kao i roditelji ubijene bratunačke djece, ja smatram da nije.

Vjerujem samo u Božiju pravdu. Neka mi se kaže ko je osuđen za pobijenu djecu u Bratuncu. Takvih kazni nema ni na vidiku…

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime