Tomislavgrad: Počinju radovi na izgradnji bunara

0
3

Tomislavgrad: Počinju radovi na izgradnji bunara

Tomislavgrad – Financijska sredstva za izgradnju bunara su osigurana sredstvima Fonda za zaštitu okoliša FBiH od 40 tisuća KM i općine Tomislavgrad u iznosu od 28.470,45 KM.

Na izvorištu vode Ostrožac koji se opskrbljiva Tomislavgrad i okolna naselja uskoro počinju radovi na rehabilitaciji i izgradnji bunara čija je ukupna vrijednost radova iznosi 68.470,45 KM.

Radove će izvesti poduzeće Geo-Marić d.o.o. Mostar, s kojim je općina Tomislavgrad potpisala ugovor.

Voditelj ovog projekta dipl.ing. građ Ivan Radoš je za Fenu kazao da se radi o bunaru dubine 80 metara, profila bušenja 450 mm sa oblogom bunara od cijevi neomekšanog polivinil klorida 350 mm koji u sebi ima filtere odnosno proreze kuda voda ulazi u bunar.

“Radimo jednu revitalizaciju postojećeg bunara koji je rađen prije dvadesetak godina i koji nije dobro tada napravljen. Tim prijašnjim zahvatom je napravljena samo improvizacija čime nije urađena kvalitetno zacjevljenje što predstavlja problem posebno službi za vodoopskrbu pri spuštanju i vađenju potopljene pumpe“, pojasnio je Radoš.

Upravo zbog tih nedostataka na jednom dijelu tog bunara najvjerojatnije je došlo do iskrivljenje te će se, kako kaže voditelj projekta, zabušiti novi bunar na istoj lokaciji za buduću primjenu i opskrbu vodom Tomislavgrada i okolnih naselja.

Na upit da li je ovim zahvatom na revitalizaciji bunara riješena vodoopskrba bez uvođenja redukcija vode u ljetnom periodu, Radoš je istaknuo da su za to potrebna veća financijska sredstva ali sigurno će se kvaliteta vodoopskrbe u odnosu na raniji period popraviti.

”Posao vodozahvatnih građevina je jedna konstanta koju treba raditi i čim se ukaže druga prilika za sredstvima mi ćemo ići na bušenje i zacjevljenje drugih bunara”, naglasio je Radoš dodavši da će se revitalizacijom bunara unaprijediti vodoopskrba u Tomislavgradu usporedo sa ovim zahvatima na zamjeni vodovodnih cijevi što se trenutno provode kroz grad.

“Faktor crpljenja vode na Ostrošcu nije jedini čimbenik koji utječe na redukciju već su tu postojeći cjevovodi u samom gradu koji se sada mijenjaju pri projektu rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže a evidentni su pokazatelji gubitka vode”, prenio je Radoš.

Ovom rekonstrukcijom vodovoda ide se prema cilju da cijeli grad ima istu opskrbu na način da se grad podijeli na visinske zone tako da bi između ove gornje zone poput naselja Latica te starog dijela grada koji imaju najviše problema sa vodoopskrbom i donjeg dijela grad postojale tri mjerna regulacijska mjesta sa regulatorima tlakova.

“Ti regulatori bi smanjili tlakove u donjem a povećali u gornjem što bi smanjilo potrošnju vode u tom donjem dijelu grada a povećalo tlakove u gornjem dijelu”, zaključio je voditelj projekta Ivan Radoš.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime