Tokić: Bošnjački narod suočava se sa novim pokušajima manipulacija i malverzacija

0
4

tokic-bosnjacki-narod-suocava-se-sa-novim-pokusajima-manipulacija-i-malverzacija (1)Podrinje, Sarajevo – Bošnjački narod suočava se sa novim pokušajima manipulacija i malverzacija kako bi se realna etnička struktura stanovništva u BiH lažno prikazala na štetu najbrojnijeg naroda u našoj državi, kazao je u izjavi za javnost predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić, povodom odluke nadležnih tijela o prolongiranju objavljivanja rezultata etničke strukture stanovništva na proljeće 2015., uz istovremeno plasiranje netačnih rezultata u medijima kroz navođenje neimenovanih izvora.

Nakon što su bošnjačke nevladine organizacije zvanično objavile procjene rezultata popisa stanovništva i novoj etničkoj strukturi stanovništva (53 posto u BiH a od toga 17 posto u RS-u), Milorad Dodik, predsjednik RS-a, i kardinal Vinko Puljić u više medijskih nastupa izrazili nezadovoljstvo brojem popisanih Srba i Hrvata. Posljednjih dana u medijima se pokušava falsificirati realan broj Bošnjaka kroz navodno prezentiranje neslužbenih rezultata popisa od neimenovanog izvora sa ciljem destabilizacije pozicije bošnjačkog naroda i BiH u cjelini, a u kontekstu otvorenih pokušaja razgradnje države BiH, kazao je Tokić.

Kontinuirano opravdavanje genocida nad Bošnjacima od struktura vlasti RS-a, te uspostavljeni politički savez Milorada Dodika i Dragana Čovića po matrici velikosrpskih i velikohrvatskih projekata Tuđmana i Miloševića su sastavni dio ataka na stabilnost i evroatlansku budućnosti BiH, smatra Tokić.

Pored nejedinstva i katastrofalnog političkog djelovanja lidera bošnjačkih političkih stranaka, te indolentnog ponašanja nadležnih međunarodnih institucija nad problemima sa kojima se suočava BiH, rezultati popisa stanovništva predstavljaju nepremostivu prepreku protivnicima BiH u ostvarivanju njihovih ciljeva. Zbog toga će i u narednom periodu činjenica da Bošnjaci predstavljaju apsolutnu većinu u BiH, biti obezvrijeđena kao nebitna te će se nastaviti pokušaji falsificiranja rezultata popisa, kazao je Tokić.

S tim u vezi, Bošnjački pokret traži od svih predstavnika Bošnjaka u strukturama vlasti da ne dozvole prolongiranje rezultata popisa i da spriječe eventualne manipulacije sa popisnim materijalom. Rezultati popisa stanovništva 2013., imaju historijsku važnost za budućnost bošnjačkog naroda i BiH u cjelini, te oni moraju biti odbranjeni od nasrtaja negiranja i falsificiranja, kazao je u izjavi za javnost  predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić, saopćeno je iz pokreta.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime