TK: Zvaničnici se prepali sramnog povećanja plaća

0
0

download (1)Tuzla – Premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić uputio je danas Skupštini Tuzlanskog kantona inicijativu za preispitivanje izmjena odluke o utvrđivanju plaća i naknada funkcionerima koje bira ili imenuje Kantonalna skupština i naknada za vršenje funkcija poslanicima u Skupštini kantona.

“Imajući u vidu ekonomsko – finansijsku situaciju na području Tuzlanskog kantona, tražim da Administrativna komisija preispita odredbe odluke o utvrđivanju plaća i naknada funkcionera koje bira ili imenuje Skupštine i naknada za vršenje funkcija poslanicima u Skupštini Kantona, odnosno zadnje izmjene odluke u dijelu povećanja plaća i naknada funkcionerima”, naveo je Gutić.

On je pozvao poslanike u Skupštini, bez obzira da li je riječ o članovima stranaka na vlasti ili opoziciji, da aktivnosti usmjere ka stvaranju uvjeta za bolji život svih građana Kantona, te podsjetio na dijelove ekspozea koje je predstavio prilikom imenovanja.

“Reforme, poštenje, štednja i rad biće ključne riječi u radu ovog saziva Vlade Tuzlanskog kantona, a prvi zadatak Vlade biće snažna fiskalna konsolidacija s ciljem osiguravanja preduvjeta za održivost javnih finansija”, navodi se u inicijativi i dodaje da će cilj reformi biti rješavanja problema opće finansijske nediscipline i stvaranja okvira za uspostavljanje pravičnosti u sistemu zarada i zapošljavanja u javnom sektoru.

Potsjećamo da je prvi korak koji je povukla nova kantonalna vlast u Tuzli bio povećanje plaća i naknada kantonalnim zvaničnicima za 20 posto. Uz tu sramnu odluku, donesena je i druga, o novom kreditnom zaduživanju.

Tuzlaci, posebno nezaposleni radnici, ove su poteze novoizabranih fukcionera razočarano prokomentirali riječima da se ništa nije promijenilo.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime