Tika donirala 400 sadica oraha za medžlise Kakanj, Fojnica i Kiseljak

0
5
94acf43bec36cefd6e87525a14013a54_XLKakanj, Fojnica, Kiseljak – TIKA je danas uručila preko 400 sadnica oraha, sa kompletnom opremom za sadnju i razvoj stabala, u sklopu projekta koji se organizuje sa Vakufskom direkcijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH pod nazivom “Projekat sadnje deficitarnih kultura na vakufskom zemljištu”

  – Turska Agencija za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) danas je uručila preko 400 sadnica oraha, sa kompletnom opremom za sadnju i razvoj stabala, u sklopu projekta koji se organizuje sa Vakufskom direkcijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Projekat sadnje deficitarnih kultura na vakufskom zemljištu”, javlja Anadolu Agency (AA).

Protokol o realizaciji ovog projekta potpisan je u prostorijama Medžlisa islamske zajednice Kakanj, a potpisali su ga direktor TIKA-e za BiH Adem Urfa i direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović.

“Mi smo započeli ovaj projekat kako bi zaštitili vakufsku imovinu i kako bi počeli sa proizvodnjom na njoj. U početku ćemo imati radove na 20 dunuma u četiri džemata,  a zavisno od uspjeha projekta gledat ćemo da ga proširimo i na druga vakfuska zemljišta. Ono što smo još ponudili jeste i plasman tih istih proizvoda na tursko tržište”, istakao je Urfan.
Direktor Vakufske direkcije Rijaseta Islamske zajednice u BiH Senaid Zajimović istakao je da će “ovim projektom za sada biti obuhvaćena tri medžlisa u Kakanju, Fojnici i Kiseljaku”.

“Naš plan je da slične projekte realiziramo u svim medžlisima gdje imamo vakufsku imovinu. Vakufi su izuztno pogodni za uzgoj kultura kao što su višnja, orah, trešnja i zato to moramo iskoristiti”, kazao je Zajimović.

Glavni  imam Medžlisa Islamske zajednice Kakanj ef. Sulejman Čeliković i načelnik općine Kakanj Nermin Mandra izrazili su veliku zahvalnost direktoru TIKA-e na ovoj vrijednoj donaciji, kao i svemu onome što su do sada TIKA i Republika Turska učinile za Islamsku zajednicu u BiH.

ABosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime