Tijela u Zecovima

0
4
tijela-u-zecovima

Prijedor – Svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je prilikom akcije u selu Zecovi (općina Prijedor) ispred nekoliko kuća vidio da leže ljudi, za koje je pretpostavio da su mrtvi. 

Bogdan Mršić je kazao da je bio pripadnik rezervnog sastava policije u Rasavcima (općina Prijedor) i da je krajem jula 1992. godine učestvovao u akciji u selu Zecovi.

“Rečeno je da će biti akcija, da ima naredba i da treba ići u pretres terena u Zecove. (…) Mislim da je rekao komandir ili zamjenik, nisam siguran”, izjavio je svjedok, dodavši da je to kazano na sastanku dan ili dva prije akcije.

On je napomenuo da je komandir rezervnog sastava policije bio Radomir Stojnić.

Mršić je rekao da na početku akcije nije sreo nikoga na relaciji kojom je išao, a da je kasnije ispred dvije kuće u Zecovima vidio tri do četiri čovjeka, za koje je kazao da su vjerovatno bili mrtvi civili, istaknuvši da im nije prilazio.

On je naveo da nije naišao na fizički otpor, naoružane stanovnike Zecova ili oružje.

Svjedok je kazao da ima saznanja da su u zaseoku Gradina pobijeni žene i djeca, ali da ne zna ko je to uradio. Prema njegovom mišljenju, “neko sa strane je naišao i pobio ih”.

Na pitanje Odbrane da li je Radomir Stojnić to jutro rekao da se civili upućuju bilo gdje iz svojih kuća, svjedok je odgovorio da on “to nije čuo od njega”.

On je dodao i da nije čuo da je Zoran Stojnić, koji je bio s njim u rezervnom sastavu policije, učinio bilo šta ružno, pogotovo u Zecovima.

Mršić je svjedočio na suđenju Dušanu Miluniću, Radomiru Stojniću, Radovanu Četiću, Dušku Zoriću, Zoranu Stojniću, Željku Grbiću, Iliji Zoriću, Zoranu Miluniću, Bošku Grujičiću, Ljubiši Četiću, Radetu i Urošu Grujčiću, Zdravku Antoniću i Rajku Gnjatoviću, optuženima za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Svjedok Pero Davidović, nekadašnji pripadnik Rasavačke čete, također je kazao da je učestvovao u akciji u Zecovima u ljeto 1992. godine. Komandir čete je, prema svjedoku, bio Duško Milunić.

“Duško Milunić je rekao da se radi akcija i da idemo da obezbjeđujemo liniju između Zecova i Rasavaca”, izjavio je svjedok, dodavši da je bilo naređenje da ne smiju raditi ništa na svoju ruku ako naiđu na nekoga.

Davidović je kazao da putem kojim se njegova grupa kretala nije vidio nikog od stanovnika, da nisu naišli na otpor ili pronašli oružje. On je potvrdio da je vidio zapaljene bošnjačke kuće.

Suđenje će se nastaviti 12. februara.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime