Thaci: Proces formiranja vojske Kosova pri kraju

0
7

Proces transformiranja Sigurnosnih snaga Kosova u vojsku, koji je počeo prije nekoliko godina, polako ide prema završnoj fazi, poručio je u srijedu predsjednik Kosova Hashim Thaci na debati o temi “Stav srpske zajednice u vezi s izmjenom mandata Sigurnosnih snaga Kosova”.

Istovremeno, istraživanja pokazuju da su nepovjerenje i strah ključni razlozi što su Srbi protiv formiranja vojske Kosova, javlja agencija Anadolija.

Thaci je naglasio da oružane snage ne predstavljaju nikakvu vrstu prijetnje ni za koga te je istakao da niko ne može namjerno blokirati ovaj proces niti uložiti veto protiv njega.

Konsenzus sa svim zajednicama

Naglasio je da Kosovo želi da se oružane snage formiraju putem ustavnih izmjena u Skupštini Kosova.

“Želimo da se oružane snage Kosova formiraju ustavnim promjenama, ujedinjenjem na jednom mjestu, u Skupštini Kosova, političkom voljom svih zajednica na Kosovu. To je najbolji način da svi dođemo do veoma važne vrijednosti ujedinjujuće za Kosovo”, rekao je Thaci.

On je izrazio spremnost da razgovara – ako je potrebno, i svakog dana – sa srpskim političarima i građanima Kosova kako bi im objasnio zašto treba osnovati oružane snage Kosova.

Također je naglasio da je preduzeo nekoliko inicijativa kako bi se postigao potpuni konsenzus sa svim zajednicama o transformiranju Sigurnosnih snaga u vojsku Kosova.

Na današnjoj debati, koju su organizovale nevladine organizacije Kosovski centar za sigurnosne studije i Istraživački centar za sigurnosne politike, nisu učestvovali srpski politički predstavnici iako su bili pozvani, ali su istraživanja o stavu Srba u vezi s ovim pitanjem predstavile nevladine organizacije sa sjevera Kosova.

Jovana Radosavljević, izvršna direktorica nevladine organizacije Nova socijalna inicijativa iz Mitrovice, navela je da je istraživanje pokazalo da je stav Srba da se transformacija Sigurnosnih snaga u vojsku mora dogoditi uz uključivanje svih manjinskih zajednica i to uključuje ustavne promjene dvotrećinskom većinom manjinskih zastupnika u Skupštini Kosova.

Prema njenim riječima, istraživanje pokazuje i da je stav Srba da je prisustvo NATO-a i KFOR-a na Kosovu dovoljno za sigurnost te da je ključno i prisustvo straha kod Srba.

Dio šireg dijaloga u Briselu

“Ako bi se zaobišli ovi konkretni razlozi, a to su možda i emotivni argumenti srpske zajednice, ali polazimo iz perspektive da je malo vremena prošlo od konflikta, još uvek postoje i tenzije i živimo u periodu zamrznutog konflikta između albanske i srpske zajednice, neophodno je da se uzmu u obzir svi ovi strahovi i sve stvari koje su se dešavale u prošlosti da se adresiraju na pravi način kako bismo mogli da dođemo do samog pomirenja između zajednica”, kazala je Radosavljević.

Istraživanje ukazuje i da bi proces formiranja vojske trebao biti dio šireg dijaloga u Briselu te je podsjetila i da je Srpska lista pobjednik na kosovskim izborima, a ona je jasno protiv formiranja vojske.

Ona je kazala da je priključenje pojedinih pripadnika srpske zajednice Sigurnosnim snagama Kosova bilo čisto iz egzistencijalnih razloga.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime