Teufik Velagić bit će ukopan među istaknutim Bošnjacima

0
79

ghzikujhlSarajevo – Iako je prvobitno bilo planirano da dženaza Teufiku Velagiću Tofi, jednom iz reda prvih članova Organizacije ”Mladi muslimani” i svojevremeno bliskom saradniku prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića bude obavljena u njegovom rodnom Blagaju, naknadno je odlučeno da će on biti ukopan u haremu Ali-pašine džamije u četvrtak 21. novembra u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Velagić je umro u noći s ponedjeljka na utorak u Sarajevu.

”Bit će ukopan među istaknutim Bošnjacima. To je mjesto koje Velagić sigurno zaslužuje, među istaknutim Bošnjacima. On je davao veliki doprinos razvoju bosanske i bošnjačke ideje, kulture, tradicije, jezika i vjere. Jedan je od osnivača SDA i njen predsjednik za Austriju, odakle je tokom agresije organizirao svaki vid pomoći Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom Udruženje ”Mladi muslimani” zahvaljuje svima koji su donijeli odluku da se Tofa ukopa u haremu Ali-pašine džamije, kao jedan od istaknutih Bošnjaka”, istakli su iz Udruženja ”Mladi Muslimani” iz Sarajeva.

Hadži Teufik-beg Velagić rođen je 28. januara 1925. godine u begovskoj porodici Velagić.

Teufik je mekteb i četverorazrednu osnovnu školu završio u svom Blagaju 1936. godine. Gimnaziju je završio u Mostaru, 1944. godine. Poslije završetka školovanja u gimnaziji upisuje se formalno na Višu islamsku teološku školu (VIŠT) školske 1944. / 45. godine, da bi izbjegao regrutaciju u tadašnju paradržavnu vojsku NDH (Nezavisne države Hrvatske). Kad su partizani ušli u Sarajevo 6. aprila 1945, Teufik je mobilisan i upućen u Jugoslovensku narodnu armiju (JNA). Svoj vojni rok u JNA Teufik je završio 16. aprila 1947. u Valjevu.

Nakon odsluženja vojnog roka upisuje se u ljetnom semestru na Pravni fakultet u Sarajevu. Do jeseni iste godine boravi u svom

Blagaju. Pošto je Teufik, ipak, više volio agronomiju nego pravo, odlazi u Zagreb i upisuje se u zimski semestar 1947/48. godine na Poljoprivredni fakultet. U ljetnom semestru 1949. godine dolazi do prekida Teufikovog studiranja na Poljoprivrednom fakultetu, jer je 15. aprila uhapšen u Zagrebu zbog članstva u Organizaciji „Mladi muslimani“.

Tačno deset godina nakon hapšenja Teufik je opet na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu, nakon izdržane robije od 9 godina i 7 mjeseci. Godine 1961. Teufik je završio svoj studij na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Još u zatvoru Teufik je donio čvrstu odluku da će nakon završetka fakulteta pobjeći iz Jugoslavije. Iz Zagreba uzima voznu kartu do Maribora i sjeda u voz 28. juna 1962. godine.

Nakon ulasak u Austriju i prijave policiji, kod davanja podataka o nacionalnoj pripadnosti izjasnio se kao Bošnjak. Bio je jedan od rijetkih intelektualaca koji je bio duboko svejstan svoje nacionalne pripadnosti još tada.

Od 1962. Teufik je živio u Beču. Nakon odlaska u penziju obavio je hadž 1990. godine. Teufik od 1962. godine do raspada bivše Jugoslavije nije dolazio u svoj rodni Blagaj i Mostar.

Udruženje ”Mladi muslimani” bit će izdavač knjige o životu Teofika Velagića Tofe, čiji autor je njegov dugogodišnji prijatelj dr. Salim Hadžić.

(Bosnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime