Teslić, Tešanj i Žepče u top 10 investicionih lokacija Južne Evrope

0
1

pictures-2012_april-Zepce_251763156Tešanj, Teslić, Žepče – Teslić danas ima dvije industrijske zone u kojima investitorima po cijeni od jedne KM po kvadratnom metru nudi prostor za izgradnju privrednih kapaciteta. Tešanj je poznat po privatnim inicijativama, a opština je to postigla stvaranjem pozitivnog poslovnog ambijenta. Danas mala preduzeća iz ovog mjesta ostvaruju izvoz u 60 zemalja svijeta

Vijest o tome kako je razvojna inicijativa BEAR tri bh. opštine (Teslić, Tešanj i Žepče) ove godine od strane FDI magazina (grupacija Financial Times) odlično ocijenjena, a ovo područje proglašeno jednim od deset najpovoljnijih investicionih lokacija u Južnoj Evropi, je već stara vijest.

Međutim, nije mnogo govoreno o tome čime su te opštine zaslužile ovakvu promociju. Stoga je juče u Sarajevu održana press konferencija kojoj su prisustvovali načelnici ove tri opštine, kao i direktori njihovih agencija za razvoj.

Ove tri opštine još u septembru 2012. godine dogovorile su međuopštinsku saradnju i krenule u zajednički projekat promocije ekonomskih kapaciteta ovog područja. Područje poslovne izvrsnosti BEAR (Business Excellence Area) predstavlja razvojnu inicijativu koju je podržalo Njemačko društvo za međunarodnu saradnju – GIZ.

“Ući u top deset najatraktivnijih lokacija za ulaganje stranih investicija u ovom dijelu Evrope, zaista nije mala stvar, pogotovo kada dolazite iz BiH opterećeni svim problemima koje imamo”, rekao je juče načelnik opštine Teslić. Milan Miličević.

Teslić danas ima dvije industrijske zone u kojima investitorima po cijeni od jedne KM po kvadratnom metru nudi prostor za izgradnju privrednih kapaciteta. Nakon deset godina poslovanja ulagači to zemljište dobijaju u trajno vlasništvo.

“Cilj čitave ove priče je stvoriti nova radna mjesta. Zato mi sa 5.000 KM stimulišemo svakog potencijalnog investitora koji zaposli radnika sa biroa. Ovo što je do sada postignuto samo je prvi korak, ali svaka ozbiljna priča uvijek počinje prvim korakom”, objasnio je Miličević.

Sve ovo dovelo je u Teslić investiture iz Slovenije, Hrvatske, Italije, Austrije, Švicarske i Turske.

Tešanj je poznat po privatnim inicijativama, a opština je to postigla stvaranjem pozitivnog poslovnog ambijenta. Danas mala preduzeća iz ovog mjesta ostvaruju izvoz u 60 zemalja svijeta.

“Malo je opština u BiH koje se mogu pohvaliti četverogodišnjim rastom broja zaposlenih i izvoza. Mi smo uspjeli ostvariti takav jedan niz i u 2013. godini imamo ukupan izvoz za 325 miliona konvertibilnih maraka koji je u zadnje četiri godine uvećan sa 180 miliona na 325 miliona”, objasnio je Ismar Huskić, director Agencije za razvoj Tešnja.

Načelnik opštine Žepče, Mato Zovko rekao je kako će “nagrada biti još veća kada strani ulagači budu kucali na vrata”.

Kategorije i kriteriji prema kojima je FDI grupa za evaluaciju donijela odluku da proglasi najbolje evropske regije i gradove su ekonomski potencijal, omjer investicija i troškova, ljudski resursi, infrastruktura, kvalitet života, povoljno poslovno okruženje, kao i promotivna strategija za privlačenje direktnih stranih investicija.

(haber.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime