Tešanjski privrednici ulaze u biznis proizvodnje struje sunčevom energijom

0
6

tesanj1Tešanj – Snažan ekonomski razvoj na području općine Tešanj, koji je prošle godine obilježio privredni razvoj Zeničko-dobojskog kantona, u ovoj i u narednih nekoliko godina mogao bi biti zaokružen proizvodnjom električne energije iz obnovljivih prirodnih resursa ili proizvodnjom struje sunčevom energijom.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je objavilo obavještenje za javnost u kojem se stavlja na uvid devet novih zahtjeva za izdavanje energetskih dozvola za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, od kojih je čak pet s područja ZDK-a.

Osim četiri kompanije “Kopiko“ iz Živinica, “Piksel“ iz Cazina, “Izgradnja Tojaga“ iz Mostara i “Bljesak“ iz Čitluka, zahtjeve za izdavanje energetske dozvole za izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana podnijelo je i pet tešanjskih kompanija “Hifa – Benz”, “Tik Jelah”, “Inter Tešanj”, “Kalim-Profil” i “Kalim Tešanj”.

Sve navedene kompanije su priložile potrebnu dokumentaciju u skladu s propisanom procedurom i Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je prihvatilo njihove zahtjeve kao potpune.

Ukoliko ne bude nekih većih problema, trebala bi započeti gradnja pet novih solarnih fotonaponskih elektrana na području ZDK-a, elektrana “HB 10-1” predviđene godišnje proizvodnje 10,7 MWh, najveće planirane elektrane “Tik 1” s proizvodnjom od 153,1 MWh, elektrane “Inter In 23-1” godišnje proizvodnje 24,3 MWh i dvije elektrane “Kalim K23-1” i “Kalim K23-2” svaka s godišnjom proizvodnjom od 24,4 MWh. Elektrane bi nakon probne proizvodnje trebale da daju godišnje čak 236,9 MWh “ekološki čiste struje”.

Ovih pet novih energetskih postrojenja bit će od velikog značaja i kao ogledni primjeri investiranja u projekte proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, energije koja je s ekološkog stanovišta čista i u skladu s posljednjim europskim normama.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime