Tešanj: Promovisana knjiga dr. Šefkije Čekića “Od Dejtona ka Briselu”

0
65

Tešanj – Obilježavajući 20 godina od potpisivanja dejtonskog sporazuma Opća biblioteka tešanj upriličila je promociju knjige „Od Dejtona ka Briselu“, autora prof. dr. Šefkije Čekića. Promotori knjige objavljene u izdanju Univerziteta u Sarajevu bili su njeni urednici novinar Hajdar Arifagić i mr. Adnan Tatarević, saradnik Instituta za saobraćaj i komunikacije iz Sarajeva.

„Ova knjiga sublimira dio odgovora na pitanje koje mnogi građani i često postavljaju: kako će Bosna i Hercegovina savladati put na koji je usmjerena nakon uspostavljanja mira i potpisivanja Dejtonskog sporazuma“ kazao je direktor biblioteke Esmir Bašić.

Adnan Tatarević naglasio je da ovo nova verzija knjige „Bosna raskrsnica Evrope“ koju je autor objavio prije 20 godina a u međuvremenu je doživjela i drugo izdanje.

„Ono što je autora ponukalo na izdavanje ove nove knjige i sa novim naslovom je prije svega presjek stanja potenciranih saobraćajnih potreba prije 20 godina i ona je rezime onoga što imamo danas, i što nam treba u budućnosti“, naravno naših potreba u budućnosti“, istakao je promotor.

Naglasio je da prof. dr. Šefkija Čekić na ovaj način pokušava animirati stručnu i političku javnost oko angažmana na izgradnji evropskog longitudinalnog cestovnog pravca: Velika Kladuša–Bihać–Jajce–Travnik–Sarajevo–Goražde, zatim nastavkom izgradnje evropske ceste (E – 661): Okučani – Banja Luka – Jajce – Split, povezivanjem Neuma sa unutrašnjem dijelu zemlje, i posebno potencira na što je moguće većem uključivanjem Bosne i Hercegovine na trasu Jadransko – jonske autoceste.

U kontekstu aktuelnih međunarodnih događanja i posebno aktivnosti zemalja regije u približavanju Evropskoj uniji i članstvbu u NATO te najave predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da će aplikacija naše zemlje za prijem u EU biti predata početkom 2016. Godine, novinar Hajdar Arifagić je ustvrdio da kada je u pitanju BiH Dejton i Brisel nikad nisu bili bliže nego što su sada.

„Kada završimo izgradnju autoceste na panevropskom koridoru V-c mi ćemo praktično jednom nogom već biti u toj velikij i ekonomski močnoj zajednici evropskih država“, istakao je ovaj promotor, citirajući autora koji kaže:

„Istina je da Evropska zajednica vjeruje, a mi svi to želimo i radimo, da BiH krene putem koji vodi ka tješnjoj integraciji sa Evropom i evropskim sgtrukturama, kako bi se izgradila i postala dio evropske i svjetske integracije. Utoliko prije što Evropa i NATO stvaraju uslove da sami upravljamo svojom sudbinom, izgrađujući novu BiH, uspostavljajući demokratiju, kako u zemlji tako i među njenim zajednicama.“

Građa knjige „Od Dejtona ka Briselu“ strukturisana je u tri poglavlja „Bosna poruka svijetu“, „Između Dejtona i Brisela“ i „Vizija i strategija budućeg razvoja“. .Prema autoru knjige elementi te vizije su energetska, komunikacijska i saobraćajna konekcija sa zemljama Evropske unije, a posebno se apostrofira konekcija na željeznici, Luka Brčko, evropski longitudinalni pravac Velika Kladuša- Bihać – Jajce – Travnik – Sarajevo – Goražde, cesta Okučani – Banja Luka – Jajce – Split, brza cesta prema jadranskom moru preko teritorije BiH: Mostar – Dračevo – Gradina – Neum, te Jadransko – jonska autocesta.

Sadržajem ove knjige . kao uostalom i ranijim univerzitetskim udžbenicima i monografijama čiji je autor prof. Dr. Šefkija Čekić predstavio se kao vrstan poznavalac tih procesa i kreativan znanstvenik čije su znanje i vizije uvedeni u područje praktičnog djelovanja i razvoja saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini i okruženju.

Općoj biblioteci u tešnju pokonjeni su primjerci autorovih dosadašnjih izdanja, a svim prisutnim knjiga koja je promovisana.

(indikator.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime