Tešanj: Promovirana knjiga – Savremene muslimanske dileme

0
1

Tešanj – Večeras je u atriju Medžlisa Islamske zajednice Tešanj promovirana knjiga Savremene muslimanske dileme.

Ova knjiga iz štampe je izašla krajem maja 2015. godine u izdanju Centra za napredne studije i Centra za dijalog-Vesatijja Publikacija. Ona predstavlja zbirku tekstova različitih autora koji tretiraju širok spektar tema naznačenih u podnaslovu knjige: pluralizam, ljudska prava, demokratija, pravda, džihad, ekstremizam, terorizam. Priređivači ovog izdanja su Ahmet Alibašić i Muhamed Jusić.

Knjigu su brojnim grđanima promovirali dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja i mr. Senad Ćeman, direktor Centra.

Prema riječima mr.Senada Ćemana knjiga je zapravo nastajala od 2008.godine, kada je nastalo prvo pdf izdanje te ističe: “Odlučili smo se da ove godine uradimo drugo izdanje, da dodamo još nekoliko tekstova i da govorimo o onome što je danas možda najaktuelnije, a to je pojava onoga što se danas naziva ISIL, Islamska država, arapsko proljeće… Tako da imamo par tekstova koje donosimo i na tu temu. Knjiga je prilično obimna. Mi smo nastojali da to bude javno znanje na način da knjiga nije komercijalnog karaktera, dakle ona se ne prodaje i kompletno izdanje dostupno je na internetu u pdf formatu na adresi www.cdv.ba. Svi oni koji žele imati uvid u ovu tematiku, mogu to uraditi putem interneta, a mi ćemo naravno pokloniti nekoliko primjeraka Biblioteci u Tešnju, Medžlisu, a oni koji su zainteresirani za više mogu nas kontaktirati na sajtu. Nama je želje uz ovu publikaciju kao i uz druge publikacije koje imamo u Centru za dijalog Vesatija promoviramo dvije osnovne vrijednosti na kojima zapravo počiva Centar za dijalog a to je dijalog i umjerenost.”

Dr.Mustafa Cerić ističe kako je knjiga koja se promovira dijelo truda Muhameda Jusića i Ahmeta Alibašića, koji su svojim radovima i radovima drugih muslimanskih intelektualaca uradili veoma korisnu i potrebnu knjigu nama u ovo vrijeme. “Knjiga koja daje odgovore na neka pitanja, dok na neka pitanja možda nećemo dobiti nikad prave odgovore, ali je vrlo važno da ih znamo, odnosno da smo svjesni da ima pitanja za koja treba tražiti odgovore. Ali jedno od najvećih pitanja za nas ovdje u Bosni I Hercegovini, a ja bih rekao i za muslimane u cijelom svijetu, pitanje kako odgovoriti na izazov koji nam se stalno nameće a to je da imamo dva problema, na pitanje šta je problem – u svijetu se sad trenutno kaže da je problem islam. I na drugo pitanje: ko je problem – odgovor se otprilike daje barem na zapadu problem su muslimani.Mi kao muslimani znamo da islam nije problem, nego je islam rješenje. On je to bio uvijek posebno za nas u Bosni, i mi vrlo dobro znamo da muslimani, mi koji živimo ovdje u Bosni, u Evropi, na Balkanu – mi nikad nisamo bili problem” – zaključuje dr. Cerić.

Inače promociju knjige je organizovao MIZ Tešanj. Prema riječima mr. Fuada Omerbašića, glavnog imama MIZ Tešanj, cilj ovakvih promocija je da se promoviše srednji put, odnosno ono što jesu muslimani i IZ, a u želji da se pokaže da postoji mjesto za sve. Ujedno mr.Omerbašić ističe kako je srednji put prepoznatljiv na bh.prostorima, a to je ujedno put koji osigurava ljepotu življenja na ovom prolaznom svijetu.

Piše: Rifa Vilašević

(zosradio.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime