Tešanj: Održana sjednica Vijeća Koordinacija bošnjačkih NVO

0
1

1f7d419e6a09418df56f365df04dab37_XLTešanj   ̶  U Tešnju je u nedjelju 9. novembra 2014. godine, pod predsjedavanjem ABOM-a,  održana IX sjednica Vijeća KBNVO na kojoj je razmatrano nekoliko pitanja.

Vijeće je dalo punu podršku firmi „Pronatura“ iz Zenici čiji je predstavnik prezentirao rad ove zadruge i mogućnosti realizacije projekata proizvodnje i otkupa jagodičastog voća, posebno maline. Istaknuto je da je ovo jedan od načina na koji bi se moglo uposliti nekoliko hiljada porodica i time doprinijeti rješavanju problema nezaposlenosti u našoj državi. Poziv je upućen svim udruženjima i aktivistima koji su u mogućnosti podržati navedeni projekat da stupe u kontakt sa „Pronaturom“ kako bi se pristupilo konkretnoj realizaciji.

Drugo pitanje koje je razmatrano je primjena Zakona o premjeru i katastru u entitetu RS, a koji prijeti imovini Bošnjaka na tom području. Zaključeno je da će Koordinacija dati doprinos u radu tima za primjenu navedenog zakona koji bude oformljen od  institucija koje se aktivno bave tim problemom.

Također, jedno od važnih pitanja o kojem je bilo riječi na ovoj sjednici je i Platforma o saradnji Islamske zajednice u BiH sa organizacijama islamskog određenja. U tom smislu, Koordinacija zauzima centralno mjesto i svakako će dalje raditi na uspostavi što boljih odnosa između dvije strane u cilju općeg razvoja Bošnjaka na edukativnom i odgojnom planu.

Na kraju, s obzirom na probleme s kojima se suočavaju učenici bošnjačke nacionalnosti u Vrbanjcima – Kotor Varoš, upućen je poziv svim članicama da pruže svaki vid podrške, prije svega materijalni, u izvođenju instruktivne nastave u tom mjestu.

(Akos.bA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime