Terzić: Niko nema prava dijeliti Mostar

0
2

almir tMostar – Prijedlog SDA da se Grad Mostar podijeli na dvije općine politički analitičar Almir Terzić ocijenio je neustavnim. Terzić je za agenciju Patria objasnio da niko nema mandat za razgovore oko bilo kakve podjele Grada Mostara. 

Prema Terziću, rješenja treba tražiti u Mostaru kao jednoj izbornoj jedinici te Gradskom vijeću koje neće imati dominaciju bilo kojeg od tri konstitutivna naroda. Moraju biti zastupljeni i ostali.

Građani Mostara već četvrtu godinu ne mogu birati lokalne vlasti. Poljednji lokani izbori ovdje su održani za period od 2008. do 2012. godine, ali ne i nakon toga.

Radi se o tome da je gradsko vijeće Mostara ranije birano s područja šest bivših općina/izbornih jedinica, i to po tri vjećnika, iako te jedinice imaju vrlo različit broj birača. Drugu grupu za gradsko vijeće Mostara od 17 vjećnika građani su birali sa zajedničke liste.

Ali, problem je nastao kada se shvatilo da oko 1.000 građana iz centralne gradske zone, svojevrsnog distrikta ili sedme izborne jedinice mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće samo sa zajedniče liste, ali ne i kandidate koji dolaze sa listi iz izbornih jedinica. Ostali građani Mostara predstavnike su birali i sa zajedniče liste ali i sa listi iz svojih izbornih jedinica. Ustavni sud BiH naložio je da se takva praksa promijeni. To se nije desilo do danas.

SDA sada predlaže podjelu Mostara na dvije općine, koje bi upravljale teritorijom, stanovništvo, novcem, dok bi sam Grad Mostar imao tek protokolarnu ulogu. Takav prijedlog neprihvatljiv je za HDZ BiH, bez kojeg nije moguće promijeniti Izborni zakon. Prijedlog SDA nije dobio podršku ni od analitičara.

Terzić objašnjava kako rješenja treba tražiti u Mostaru kao jednoj izbornoj jedinici, uz istovremeno ispunjavanje ustavnih odredbi o minimalnoj zastupljenosti po četiri predstavnika svakog konstitutivnog naroda te uz učešće ostalih.

–  Bilo kakvi novi modaliteti koji će značiti nastavak podjela na koje je ukazao i Ustavni sud BiH nisu prihvatljivi – kaže Terzić, dodajući da Mostar mora i treba sačuvati kao jedinstven grad u svakom obliku.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime