Termoelektrana Gacko treći dan van pogona: Problemi u kotlu krivi za zastoj

0
40

(FOTO: Moja Hercegovina)

Gacko – Termoelektrana Gacko je treći dan van pogona zbog, kako nezvanično saznajemo, blokade u pražnjenju kotla. Zvaničnih informacija, niti prognoza kada bi problem mogao da bude riješen a proizvodnja nastavljena, još nema.

Po svemu sudeći, do prekida rada je došlo zbog nagomilavanja šljake koja je zapušila donji dio kotla.

Naime, novi ugalj koji se eksploatiše iz tzv. “Povlatne zone”, zbog primjesa i kvarca koje sadrži, ima drugačije osobine pri sagorijevanju u odnosu na dosadašnji “otkopavan” iz glavnog ugljenog sloja.

Izmijenjene karakteristike ovog uglja su, da podsjetimo, prošlog mjeseca bile uzrok blokade sistema transporta pepela, pa je termoelektrana nekoliko dana radila bez filtera, a pepeo kuljao iz dimnjaka.

Iako je Uprava RiTE tada kategorički odbila da se radi o ekološkoj katastrofi i tvrdila da je emisija pepela tek nešto iznad dozvoljene, javnosti nije pružen nijedan dokaz koji bi išao u prilog toj tvrdnji.

Sada se problem javio na dijelu koji pripada samom srcu termoelektrane, na donjem, tzv. hladnom levku kotla u kome se stvorio debeli sloj šljake i blokirao njegovo pražnjenje.

Ispostavilo se da je debljina i čvrstoća naslaga mnogo veća nego što se prvobitno pretpostavljalo. Manuelno čišćenje nije dalo efekte, pa će se pokušati, kako nezvanično saznajemo, invazivnijim metodama.

Naši izvori bliski Upravi nerado daju prognoze, ali se slažu da je problem veći nego što se mislilo u prvi mah i da će, logično, njegovo prevazilaženje potrajati.

Smatraju da bi šteta bila manja da se sa radom Termoelektrane stalo ranije, i nadaju se da će nakon ovoga menadžment preduzeća razmisliti da li postizanje kratkoročnih ciljeva, tačnije ispunjenje mjesečnog plana po svaku cijenu na uštrb dugoročnih planova treba da bude praksa.

Prema njihovim riječima stiče se utisak da se problemi ne predviđaju već se reaguje tek kada se dese, odnosno, umjesto da upravljamo resursima, oni upravljaju nama. Ipak, istuču da, uprkos pritisku zbog velike štete koju preduzeće trpi svakim danom zastoja, treba raditi strpljivo i polako na otklanjanju problema u kotlu.

Direktor Milinko Milidrag nije odgovarao na pozive, a izvršni direktor Borivoje Vujičić je, prije nego što je spustio slušalicu, rekao da nema nikakvu informaciju.

Milanka Kovačević

(mojahercegovina.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime