Termoelektrana “baca“ velike količine novca: Para kao resurs za razvoj privrede

0
3

termoelektrana-tuzla-

Gradačac – NBR Gradačac u partnerstvu s Elektroprivredom BiH napravit će projekat iskorištenja pare u raznim proizvodnim djelatnostima.

Termoelektrana Tuzla (TE) u procesu proizvodnje električne energije dobija i nusprodukt – vodenu paru. Iako Solana i DITA u svojim proizvodnim procesima koriste paru, ipak, veći dio ovog resursa se „baci“, smatraju stručnjaci i dodaju da bi para mogla doprinijeti razvoju i iskoristiti se u proizvodne svrhe. Para može biti iskorištena u plasteničkoj i stakleničkoj poljoprivrednoj proizvodnji, odmašćivanjima alata i mašina i u drugim namjenama.

Lokalni resurs

Izvršni direktor Nezavisnog biroa za razvoj Gradačac Enver Sarvan kaže da TE Tuzla u procesu hlađenja postrojenja izgubi mnogo pare.

– Samim tehnološkim procesom u TE Tuzla topla voda koristi se za grijanje Lukavca i Tuzle. Sada se količinski veoma malo koristi para, a riječ je o lokalnom resursu koji bi trebalo iskoristiti za razvoj malih i srednjih preduzeća – rekao je Sarvan.

Naveo je da je početna ideja NBR-a bila da onaj ko ima slobodnih površina, mogao bi napraviti stakleničko-plasteničku poslovnu zonu za proizvodnju voća i povrća i koristiti paru.

– To je ideja oko koje pokušavamo okupiti aktere koji mogu utjecati da se ideja izanalizira i potom provede u djelo. Imali smo kontakte s Elektroprivredom BiH, a jedan od alata da se to napravi jeste formiranje partnerstva od zainteresovanih ljudi za ovaj projekat – spominje Sarvan.

Naš sagovornik kaže da je zakazana konstituirajuća sjednica partnerstva na kojoj će biti donesen poslovnik o radu i usvojena metodologija za provedbu istraživanja.

– Analiza će pokazati koji je najbolji model za korištenje pare i na kojim lokacijama je najisplativije njeno iskorištenje. Ako se pokaže da je to plastenička i staklenička proizvodnja, te da se para može koristiti u proizvodnji paprike, krastavca, paradajza ili cvijeća, onda ćemo analizu predstaviti domaćim i stranim investitorima – izjavio je Sarvan.

Podvukao je da se od pare može napraviti dobar biznis, odnosno da se može pomoći u porastu broja preduzeća i zaposlenih zbog njene široke primjene.

Struka je presudna

Izvršni direktor NBR-a kaže da nisu htjeli ući u pregovore s Elektroprivredom BiH bez stručne analize.

– Kada izvršimo stručnu analizu, onda ćemo rezultate predstaviti zainteresovanim ulagačima i reći im da su određeni projekti izvedivi – zaključio je Sarvan.

(K. Silajdžija/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime