Telefonske govornice još uvijek imaju svoje korisnike

0
66

govornica_imagesSarajevo – Razvoj tehnologije i moderna vremena u kojima gotovo svi posjeduju i koriste mobitele bacili su telefonske govornice u zaborav i uistinu se rijetko može vidjeti da se neko služi njima. Doduše, još mogu biti korisne u situaciji kada izgubite mobitel ili vam se potroši baterija, a morate obaviti hitan poziv.

U kompaniji BH Telecom ističu da se telefonske govornice danas koriste u znatno manjoj mjeri nego ranije, a razlog je velika rasprostranjenost mobilnih telefona koji su dostupni gotovo svima.

Najveći promet sa telefonskih govornica, po podacima ove kompanije, zabilježen je 2001. kada je sa 1.435 javnih govornica obavljeno oko 2.750.000 poziva i potrošeno 70,26 miliona implusa. Te godine je prodato 867.897 kartica u vrijednosti od 5,96 miliona KM, a nakon te godine dolazi do pada u korištenju telefonskih govornica.

Analizirajući prva tri kvartala 2013.godine, očekuju da će promet na javnim govornicama biti na nivou prošle godine.

U kontekstu mogućnosti za osavremenjavanje ovog vida komunikacije iz BH Telecoma navode da postavljanje multimedijalnih javnih govornica (govornice sa mogućnošću korištenja Interneta) zahtijeva određenu infrastrukturu i prostor na kojima se instaliraju.

Trenutno postoji jedna instalirana testna multimedijalna govornica u telecom shopu u Tuzli. Uskoro se očekuje i govornice novije generacije sa linijskim napajanjem što će doprinijeti prevazilaženje problema sa napajanjem električnom energijom“  dodaju iz BH Telecoma.

Njihov broj se iz godine u godinu povećavao, a 2001. je svečano puštena u rad i 1000. javna govornica. Mreža postavljenih govornica nastavila je da raste, da bi 2003. bio zabilježen broj od 1.549 instalisanih javnih govornica na svim značajnijim mjestima (bolnice, škole, stanice). Danas je taj broj manji i iznosi 1.095 javnih govornica.

Inače, telefon je u BiH prvi put upotrijebljen 1882. za potrebe vojske i administracije, dok su privatna lica bila isključena iz njihove upotrebe. Tek 1894. instaliranjem gradske telefonske govornice u Sarajevu učinjeni su prvi značajni pomaci ka javnom telefonskom saobraćaju i to tako da je stanovništvu bilo dopušteno korištenje telefona u slučaju neke opasnosti.

Prva automatska telefonska centrala u BiH puštena je u rad 1936. godine za 2.000 brojeva. Vremenom je broj pretplatnika rastao, a širenje telefonske mreže zavisio je od razvoja privrede, organizacije uprave, demografskog kretanja stanovništva i sl.

Javne telefonske govornice, osim što su postavljane u većim gradovima, često su se mogle naći i u manjim mjestima kao što su Kiseljak, Teočak i sl. Govornice su najčešće postavljane u poštama, na zgradama opština i tadašnjim policijskim stanicama.

(radioslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime