TE Ugljevik zagađuje kao sve temoelektrane Njemačke

0
23

Termoelektrana ‘Ugljevik’ emitira više sumporovog dioksida nego sve njemačke elektrane na ugljen zajedno.

Zajedno s elektranom ‘Kostolac B’ u Srbiji, Ugljevik čini polovinu svih zagađenja sumporovim dioksidom iz elektrana na ugljen u regiji Zapadnog Balkana, stoji u najnovijoj analizi europskih i regionalnih ekoloških organizacija.

Studija navodi da rad 16 termoelektrana na ugljen u zemljama Zapadnog Balkana predstavlja zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Europu, a zdravstvene posljedice i troškove podnose i građani Europske unije.

Bukinje, rudničko naselje nadomak Tuzle, već godinama slovi za jedno od najzagađenih industrijskih naselja u Bosni i Hercegovini. Obiteljska kuća Senada Isakovića nalazi se tik uz TE Tuzlu. O lošem zraku, koji svaki dan udiše, kaže mogao bi pričati danima. Za drugačije ovdje ne zna, piše N1 televizija.

“Nas kada bi netko izvukao na planinu znali bi kako je živjeti. Jednostavno sve je oko nas zagađeno. Čak i djeca nam umiru i sve su to bolesti koje su povezane sa svim zagađenjem, od vode, zraka, zemlje”, priča Senad Isaković.

I prvi čovjek mjesne zajednice Goran Stojak upozorava: zagađnje ovdje uzima danak.

“Ne znam ni jednu osobu koja je umrla prirodnom smrti. Zar nije alarma kada vam kažem otiđite u ambulantu, uvijek je puna, djeca su bolesna, svi su bolesni”, poručuje Stojak.

I liječnici upozoravaju da zbog ovakvog stanja i nebrige nadležnih – zdravlje ljudi ispašta.

“Nema zamjene za zdravlje. Ali te ljude treba osigurati jer su tu patili i bili izloženi tihom ubojici. Ja dođem i prođem, ali oni koji su tu, oni su izloženi”, ističe pulmologinja Zehra Dizdarević.

A poruke s terena preslikane su i na zaključke na papiru. Na sve ovo upozorava i posljednja analiza nevladinih ekoloških organizacija. Zapadni Balkan u samom je vrhu.

“Naša analiza pokazuje da se 3.900 preuranjenih smrti dogodilo u 2016. godini zbog 16 termoelektrana na Balkanu. Sve te termoelektrane još rade. Zagađenje zraka je nevidljivi ubojica, SO2 koji se ispušta na Zapadnom Balkanu, ne postoji presedan u svijetu kolike količine sumpora izlaze iz tih termoelektrana”, navodi glavna autorica Izvješća Vlatka Matković Puljić.

Šesnaest termoelektrana na ugljen u regiji predstavljaju zdravstveno i ekonomsko opterećenje za cijelu Europu. Među njima, prema ovoj analizi, u prvih 10 najzagađeniji tri su iz BiH. Termoelektrana Ugljevik u samom je vrhu.

“TE Ugljevik koja je Čermobil Europe zagađuje kao sve temoelektrane Njemačke zajedno, tako da možete zamisliti što to proizvodi ova TE”, ističe Duška Kudura iz Centra za životnu sredinu.

Iz termoelektrane Ugljevik odgovaraju kako su već godinama svjesni ovog problema. U tijeku je realizacija 80 milijuna eura teškog projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih plinova.

“Kada do kraja godine bude pušteno u rad postrojenje za odsumporavanje dimnih plinova, termoelektrana Ugljevik će, što se tiče emisije sumporovog dioksida i čvrstih čestica, biti najčistija termoelktrana ne samo u BiH, nego u regijiu”, poručuju iz TE Ugljevik.

Ipak, zatvaranje TE Ugljevik imalo bi društvene posljedice. Prema riječima prvog čovjeka Sindikata rudnika Kreka, o ugljenu izravno ovisi oko dvije i pol tisuće radnih mjesta. Neizravno, sve bi se odrazilo na egzistenciju oko osam tisuća ljudi.

Fotio: CIN

(seebiz.eu)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime