Tadić: Vučić se trebao lično izviniti u Srebrenici za svoje ratne izjave Bošnjacima!

1
37

Boris Tadic 1

Srbija – Gostujući u emisiji Pravac na televiziji Pink 3, Boris Tadić, bivši predsjednik Republike Srbije i lider Socijaldemokratske stranke, otvoreno je odgovarao na pitanja novinara o aktuelnom trenutku na srbijanskoj i regionalnoj političkoj sceni.

Tadić je naglasio kako je dva puta išao u Srebrenicu i da se u ime Srbije izvinio žrtvama, ali i da je Vučić trebao da se izvini tamo u svoje lično ime zbog izjava koje je o Bošnjacima davao u prošlosti.

“Nikada u Srebrenici nije prijatno, ali ja sam tamo bio bez ikakve hipoteke svog života iz prošlosti. Tamo sam odlazio kao čovjek koji se zalago za mir kroz čitav svoj politički život i nisam imao nikakav lični problem. Išao sam u Srebrenicu kao predstavnik Srbije, koju Bošnjaci smatraju podstrekačem zločina i organizatorom genocida. Dakle, zbog onih koji su vodili ratnu politiku devedesetih, zagovarali ubijanje Bošnjaka, zbog njih sam imao nelagodnu komunikaciju sa nasljednicima žrtava. Nisam osjetio nikakvu opasnost, niti bilo kakvu pomisao na fizički napad. Većina reakcija bila je pozitivna. Na novim vlastima je da ispravljaju greške, koje su ranije počinili lično kao političari, greške koje se i dalje pamte u bošnjačkom narodu, i zbog toga naši prijemi nisu isti”, rekao je Tadić.

“U srpskoj politici niko nije bio za izvinjenje jer smo željeli sačuvati poziciju vječne žrtve. Veoma je važno da izađemo iz te pozicije, jer u suprotnom će nam uvijek neko drugi biti kriv”, dodao je Tadić.
Na konstataciju voditelja da je nakon sedam prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici došao ruski veto, Boris Tadić je odgovorio: “To je loše. Ja sam bio za iskrene odnose sa Rusijom i nikako nije bilo dobro istrumentalizovati Rusiju i uvlačiti je u naše odnose sa velikim silama, zato što to povećava podozrenje prema našim odnosima sa Rusijom, koji su legitimni odnosi. I umjesto da ti odnosi budu olakšani za budućnost oni su sad otežani. Zato što je Srbija zvanično pozvala na veto. A sad ćemo plaćati cijenu za to.”

Na opasku voditelja da je veto sačuvao Srbe od etikete počinitelja genocida, Tadić je rekao: “Ali dobili smo rezoluciju u Evropskom parlamentu i u Američkom kongresu. I šta smo uspjeli da uradimo? Nismo je dobili u UN-u, a dobili smo je u Evropskom parlamentu, tamo gdje želimo da idemo…Na međunarodnom planu mi smo gubitnici.”

Tadić je napad na Vučića u Srebrenici okarakterizirao kao “političko divljaštvo”, za koje svi snose dio odgovornosti i da ta priča mora biti istražena do kraja na svim stranama.

“Posjeta predsjedništva BiH je pokušaj da se vratimo na prijašnje stanje, jer smo nakon incidenta u potočarima zaglibili u nasilje. Podstrek za pomirenje bio bi da je Vučićeva posjeta u Potočare dobro organizovana i da su poslane prave poruke-uključujući riječ izvinjenja. Vučić je trebao da se izvini za to što je lično govorio u prošlosti o ratu i o Bošnjacima. Trebalo je to da uradi, jer to bi bilo važno i za njega lično i za Republiku Srbiju i tada bi to bio iskorak. Nije on trebao da se izvinjava u ime Srbije, jer je to već urađeno u prošlosti, prije 10 godina”, zaključio je Tadić.

(Izvor: globalx.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime