Tači: EU ne smije primiti Srbiju prije Kosova

0
0

Evropska bi unija počinila golemu pogrešku kada bi u članstvo primila Srbiju prije Kosova, kazao je kosovski predsjednik Hashim Thaci u intervjuu za Hinu i dodao kako najveću zabrinutost na jugoistoku Evrope izaziva činjenica da je EU prespor u približavanju zemalja regije, što otvara prostor za sve vrste radikalizama, kao i za jačanje ruskog uticaja. 

“Glavnu zabrinutost izaziva to što Evropska unija kasni sa svojim približavanjem zapadnom Balkanu. To stvara prostor, vakuum koji pune različiti radikalni, fundamentalistički i nacionalnistički elementi, a to daje prostor ruskom utijecaju u regiji što je glavna prijetnja”, kazao je Thaci.

“Stoga EU mora djelovati brže” u približavanju zemalja jugoistoka Evrope, te ističe kako bi bila ogromna pogreška da Evropska unija primi Srbiju prije Kosova, jer bi tada Priština sigurno bila zaustavljena na svom evropskom putu.

“Ne mogu zamisliti da se tako nešto dogodi. Uvjeren sam da to neće biti slučaj jer će Srbija tada sigurno blokirati Kosovo i to na neodređeno vrijeme. EU dobro zna kakav je stav i ponašanje Srbije prema Kosovu. Ali ni Srbija ne može ići dalje na putu evropskih integracija ako se ne ponaša evropski prema Kosovu”.

Srbija ima kandidatski status za EU, dok je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, čime je Beograd nekoliko koraka ispred Prištine koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

Kosovo je priznalo 114 zemalja, među kojima i SAD i najveći dio EU. Tu zemlju nisu priznale, osim Srbije, niti Kina i Rusija, a među zemljama EU-a Grčka, Kipar, Španija, Slovačka i Rumunija.

Kosovo je u članstvu brojnih međunarodnih organizacija, političkih, diplomatskih, sportskih i ekonomskih, kaže Thaci, dodajući da se zemlja u ovih gotovo deset godina od nezavisnosti konsolidrirala i na unutrašnjem i na vanjskom planu, ali ostaje puno izazova, među njima i “naše aspiracije da postanemo članica UN-a”.

“Na sigurnom smo putu i da postanemo članica NATO-a i EU-a”, naglašava Thaci.

Srbija će kad-tad priznati Kosovo

Kosovo sljedeći vikend čekaju parlamentarni izbori nakon kojih će dobiti novu vladu. Srbija ima novog predsjednika, bivšeg premijera Aleksandra Vučića, a s nestrpljenjem se očekuje odluka o tome ko će ga zamijeniti na dužnosti predsjednika vlade.

Thaci smatra da će bez obzira na novo vodstvo na Kosovu “smjer i agenda” ostati isti – nastavak izgradnje institucija, nastavak učvršćivanja demokratije, nastavak reformi na vladavini prava, demokratiji i ekonomiji, procesi evroatlantskih integracija i “naravno, nastavak dijaloga sa Srbijom s krajnjim ciljem dobrosusjedskih odnosa i međusobnog priznanja”.

“Dijalog sa Srbijom nema alternativu. Dobri susjedski odnosi nemaju alternativu. Saradnja i pomirenje Srbije i Kosova namaju alternativu”, naglašava kosovski predsjednik, ali ipak priznaje da bez obzira na sve to “niko ne može očekivati da ćemo se voljeti, barem ne tako brzo”. Ipak je bio rat i Srbija je počinila genocid na Kosovu, naglašava.

Moja vizija je da ne smijemo ostati zaključani u historiji već ići prema evroatlanskoj budućnosti, kazao je, dodajući da Kosovo i Srbija nisu jedine zemlje koje su bile neprijatelji.

Thaci naglašava da javnosti u Srbiji Kosovo nije prioritet, kako to zna predstavljati srbijansko vodstvo, te je vrijeme da ono prestane živjeti “u mitovima i paranoji oko Kosova”.

Uvjeren je da će Srbija na kraju priznati Kosovo. “Ne možemo govoriti o mjesecima ili godinama”, kaže on, ali naglašava da srbijanski političari u privatnim i neformalnim razgovorima priznaju da je Kosovo nezavisno.

U konačnici, “Srbija je samo jedna zemlja u regiji, ni više ni manje”.

Otvaranje, a ne prekrajanje granica

Kosovo ne teži promjenama granica, a još manje nekakvoj “velikoj Albaniji”, što je zapravo konstrukcija koja dolazi iz Beograda, a ne iz Prištine ili iz Tirane, kaže predsjednik Thaci.

“Velika Albanija” je koncept o kojem govori Beograd kako bi pokrio svoje ambicije stvaranja “velike Srbije”.

“Ono što je nama važno i na čemu radimo je otvaranje granica, stvaranje evropskih granica, a ne mijenjanje granica”.

Nedavno je bivši šef američke CIA-e rekao da će uskoro neminovno doći do ponovnog prekrajanja granica na Balkanu, spomenuvši prije svih Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

“Kosovo, Albanija i Makedonija su suverene zemlje sa svojim granicama”, rekao je Thaci, pritom dodajući da je Kosovo ohrabeno proevropskim vladama u Makedoniji i Albaniji, a odličnom odlukom za cijelu regiju nazvao je i članstvo Crne Gore u NATO-u.

Kosovo će do kraja godine imati svoju vojsku

Thaci je naglasio da će kosovska vojska biti utemeljena do kraja ove godine, nakon što je njeno formiranje nedavno bilo odgođeno zbog međunarodnog pritiska.

“Kosovska vojska bit će formirana ove godine. Čitav proces bit će potpuno usklađen sa standardima NATO-a, u potpunosti koordiniran s NATO-om i drugim partnerima Kosova. Bit će to profesionalna multietnička vojska”, rekao je.

Ono što se ne može dopustiti, kaže Thaci, jest da “bilo tko izvan Kosova ima pravo veta na kosovsko suvereno pravo da formira svoje oružane snage. Kosovo je suverena zemlja i mora imati svoju vojsku”, kaže on.

Thaci je u aprilu popustio pod pritiskom tradicionalnih saveznica Sjedinjenih Država i NATO-a i pristao je odgoditi planove o formiranju vojske kojoj se protive pripadnici srpske zajednice na Kosovu. Bez obzira na to Thaci kaže da u današnjim sigurnosnim snagama na Kosovu već sudjeluju i Srbi.

Kosovske snage sigurnosti trenutačno imaju 2500 pripadnika i lako naoružanje.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime