Tači: Apsurdno je da se građani Kosova lakše kreću kroz Srbiju nego kroz BiH

0
4

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je kako se građani Kosova lakše mogu kretati kroz Srbiju nego kroz Bosnu i Hercegovinu, što je ocijenio “apsurdnim”, pozvavši na prevazilaženje takvih prepreka u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Kosovu se danas održava jednodnevna Regionalna konferenciji za zaštitu i promovisanje ljudskih prava i prava nevećinskih zajednica, koju organizuje Savetodavno veće za zajednice, koje funkcioniše u okviru Kancelarije predsednika Kosova.

Kosovski predsednik je otvarajući Konferenciju naveo da je Kosovo posvećeno dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom i izgradnji dobrosusednih odnosa sa svim zemljama regiona. Poručio je da se na regionalnom nivou može uraditi mnogo više kako bi se poboljšali komuniakcija i saradnja između država i u tom kontekstu je naveo neka od pitanja koja se mogu unaprediti, kao što je omogućavanje slobodnog kretanja građana i robe po zemljama regiona.

“Naprimer, građani Kosova ne mogu slobodno da se kreću kroz Bosnu i Hecregovinu i obrnuto, a ono što je apsurdno je da se mogu lakše kretati kroz teritoriju Srbije, nego kroz Bosnu i Hercegovinu. Te prepreke treba prevazići”, istakao je Thaci.

On je kazao da ni roba sa Kosova ne može slobodno da se transportuje kroz zemlje regiona, te je ocenio da ovi problemi ne bi trebali ni da postoje, niti bi trebalo da bude potrebe za posredovanjem međunarodnog faktora u rešavanju ovih pitanja.

Na Konferenciji, pored predstavnika nevećinskih zajednica sa Kosova, učestvuju i predstavnici manjinskih zajednica iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Albanije i Makedonije.

Thaci je kazao da je današnji skup u službi regionalne saradnje i dijaloga, koji i Kosovo promoviše, kao i u funkciji razmene ideja i najbolje prakse za stvaranje i primenu afirmativnih politika. Zaključio je da ovaj forum treba da posluži “pronalaženju rešenja za rušenje zidova koje još uvek imamo među nama”.

Istakao je i da je Kosovo dobar primer za afirmaciju nevećinskih zajednica, jer je Kosovo izgrađeno na ustavnim principima sveobuhvatnosti, ravnopravnosti i slobode svakog pojedinca. Dodao je da su nevećinske zajednice predstavljene u političkim insitucijama zemlje, da imaju garantovanu mogućnost zaštite i promocije svojih demokratskih i političkih prava.

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji princip kvota za zapošljavanje manjina u javnim institucijama, postoje kvote za upis studenata iz manjinskih zajednica na javnim univerzitetima, kao i zakonodavstvo protiv diskriminacije kosovskih građana.

Politički savetnik za zajednice posebne izaslanice EU na Kosovu Stefano Gnoci je naveo da se preporuke Savetodavnog veća za zajednice trebaju ozbiljnije uzimati u obzir. On je kazao da EU podržava rad Veća kao važnog partnera, koji je obuhvaćen i izveštajem o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsedavajući Savetodavnog veća za zajednice Kosova Gazmen Salijević je istakao da na Kosovu ima pozitivnih koraka na integraciji nealbanskih zajednica, ali i dalje postoje problemi i Savetodavno veće postoji upravo zato da bi promovisalo i zalagalo se da se prava zagarantovana Ustavom i zakonima sprovedu.

U poslepodnevnom delu rada Regionalne konferencije, pored ostalih, najavljeno je i obraćanje Saše Miloševića, podpredsednika Srpskog nacionalnog veća iz Hrvatske, Sulejmana Ugljanina, predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća u Srbiji, i Mirsada Džudževića, predsednika Nacionalnog saveta Bošnjaka Crne Gore.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime