Svugdje rastu turističke posjete, osim u Hrvatskoj

0
67

Prošle je godine u svijetu putovalo šest posto više turista nego u 2017, odnosno 1,4 milijarde, prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Ta organizacija i za 2019. u svijetu predviđa porast dolazaka do četiri posto.

Danas je turizam jedan od glavnih izvora prihoda u balkanskim državama, a u brojnim regijama i odredištima upravo je turizam vrlo bitna privredna grana. Posebno u Hrvatskoj koja i ostvaruje najviše prihoda od turizma, ali u kojoj prvi pokazatelji za ovu sezonu nisu optimistični.

Na osnovu podataka iz sistema eVisitor se vidi kako je u prvih 12 dana jula, u odnosu na juli iz 2018. godine, broj noćenja pao za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto.

Kad je u pitanju samo mjesec juli, podaci zasad pokazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana jula zabilježen u privatnom smještaju, gdje pad broja noćenja iznosi 7,3 posto, a dolazaka čak 9,4 posto. Međutim, negativan je rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. julom bilježe pad dolazaka od 1,2 posto, ali i pad noćenja od 0,8 posto, a lošije posjete bilježe i kampovi.

Kao mogući razlozi se navode visoke cijene, globalni poremećaji na turističkoj berzi, Brexit, neprimjerena politička retorika čelnika država koje očekuju turiste. Pojavljuju se i neki naizgled bizarni, ali očito za turiste iz regije važni detalji, neadekvatno riješen sistem prelaska granica u ljetnoj sezoni, što izaziva ogromne gužve i višesatna čekanja na visokim temperaturama, te preskupi parkinzi i naplaćivanje tuširanja (2 kune 30 sekundi).

Iz putničke agencije Best Travel iz Zagreba voditeljica poslovanja Suzana Keser o tome koje su omiljene destinacije ovoga ljeta za turiste iz Hrvatske kaže: „Ne mogu tvrditi da li su to omiljene destinacije ili ne, ali najviše naših putnika ove godine odlazi u Egipat. Gotovo je podjednaki interes i za Hurgadu i za Sharm El Sheikh“.

O mogućem padu interesa za domaću turističku ponudu, Keser dodaje da se ne može reći da nema interesa za Jadran, isti je i dalje prisutan kod publike, ali se naša publika u konačnici ne odlučuje za domaće more već za ljetovanje izvan Hrvatske.

Turistički pokazatelji u Crnoj Gori

U Crnoj Gori, prema podacima lokalnih turističkih organizacija, boravi gotovo 140.000 turista, devet posto više u odnosu na prošlu godinu, a po podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO), od početka godine, bilježi konstantan rast broja turista. Ukupni namjenski prihodi, koji uključuju one od boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, naplaćeni od početka godine iznose 1,4 miliona eura, što je 19 posto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Crnu Goru je, tokom prva četiri mjeseca u svim vidovima smještaja, posjetilo gotovo 300.000 turista, što je 37 posto više u odnosu na prošlu godinu. Turisti su ostvarili gotovo 1,1 milion noćenja, što je 24 posto više u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima o hotelskom smještaju, za prvih pet mjeseci tekuće godine u hotelima je boravilo oko 343.000 turista, što je 30 posto više. Oni su ostvarili oko 864.000 noćenja, 19 posto više u odnosu na prošlu godinu.

Kada je struktura gostiju u pitanju, tokom prvih pet mjeseci u hotelima prednjače gosti iz Njemačke, zatim slijede oni iz Srbije, Albanije, Kine, Francuske, Rusije, Švedske i Velike Britanije. Takođe, Aerodromi Crne Gore opslužili već preko milion putnika, što je deset posto više u odnosu na prošlu godinu.

Stefan Jelušić, menadžer prodaje turističke agencije Guliver Travel iz Podgorice, kaže da ova agencija prvenstveno za svoje putnike kreira putovanja za inostranstvo. Jelušić dodaje da veliko interesovanje uvijek vlada kod naših građana za putovanja van Crne Gore i u ljetnjem periodu. Vezano za popularne destinacije, Jelušić dodaje: “Tradicionalno najviše prijava je za Grčku, konkretno kod naše agencije za destinacije – Lutraki (poznato ljetovalište Atinjana) i Eviju (jedno od najvećih ostrva u Grčkoj). Takođe osim ljetovanja imali smo i aranžmane za Pariz, Istanbul i sjever Italije, koji su realizovani tokom državnog praznika 13. jul. Interesovanja ima i za putovanje u septembru tako da je tu aktuelan aranžman Lefkada-Lutraki“.

Kao jedan od razloga zašto građani Crne Gore odabiru strane destinacije su jeftinije ponude drugih država, na šta Jelušić kaže da se rjeđe ljudi interesuju za destinacije u Crnoj Gori, vjerovatno zbog činjenice da je more blizu i da skoro svako ima priliku da dođe na dan ili dva do mora.

“Naravno na odluku da li ljetovati u Crnoj Gori ili vani utiče i budžet, tako da je u nekim slučajevima povoljnije boraviti u Grčkoj na nekom od naših aranžmana (aranžman za Lutraki od devet dana je 199 eura po osobi sa prevozom i noćenjima sa doručkom), a i pored plaža putnici imaju prilike obići i Atinu, Peloponez, i ostala značajna kulturno-istorijska mjesta“, zaključio je Jelušić.

Strani turisti većina u BiH

Prema podacima Agencije za statistiku u Bosni i Hercegovini je u maju 2019. boravilo 152.746 turista, što je za 5,5 posto više u odnosu na april ove godine, odnosno za 1,7 posto više u odnosu na maj 2018. godine. Turisti su u maju 2019. ostvarili 286.458 noćenja, što je za 0,2 posto manje nego u aprilu ove godine, odnosno za 0,2 posto manje nego u maju prošle godine, u ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27,7 posto a 72,3 posto stranih turista.

U strukturi noćenja stranih turista u maju 2019. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Srbije (9,3 posto), Hrvatske (9,1 posto), Kine (8,3 posto), Njemačke (6,4 posto) Slovenije (6,0 posto), Italije (5,5 posto), Francuske (4,7 posto) te Južne Koreje i Poljske sa po 4,1posto, što je ukupno 57,5 procenata. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 42,5 posto noćenja.

Tradicionalno, veliki broj turista iz BiH putuje na odmor u Hrvatsku. Zvanični podaci govore o padu broja noćenja i rezervacija. O tome da li se to odrazilo na ponude za ljetovanja u Hrvatskoj, Mesud Trgo, menadžer iz turističke agencije Fibula iz Sarajeva, kaže: “Iz sredstava informisanja smo upoznati da su zvanične informacije da  Hrvatska bilježi pad broja noćenja i broja turista za sezonu 2019. Na našu sreću, pošto imamo dugogodišnju saradnju sa određenim brojem hotelskih kuća, Fibula ne bilježi pad u broju noćenja ali svaka sezona postaje sve teža i neizvjesnija”.

“Iz iskustva, s obzirom da svake sezone radimo Hrvatsko primorije, to je bilo i za očekivati, jer politika cijena hotelskog smještaja je morala doći na razinu kada gost za tako visoku cijenu ne dobija uslugu koju nude konkurenti, specijalno Turska i Grčka, države kojima se sve više okreću i vjeruju bh. građani”, pojasnio je Trgo.

U tom kontekstu Trgo navodi primjer hotela u Hrvatskoj, dodajući: “Ne mogu reći ime hotela sa kojim, između ostalog, radimo po ugovoru od 2014. godine. Tada je imao cijenu dvokrevetne sobe od 156 eura po danu, a danas 2019. godine u istom periodu za istu uslugu, gost tu dvokrevetnu sobu mora platiti 228 eura. Znači za pet sezona je cijena povećana 47 posto ili 9,4 posto godišnje, što je nažalost postala praksa većine hotela u Hrvatskoj. Takvom cjenovnom politikom dosegli su razinu da ti isti hoteli postaju preskupi, ne samo za nas, nego i za turiste puno bogatijih i ekonomski jačih država. Naročito iz razloga što najveći broj hotela je izgrađen za vrijeme bivše Jugoslavije, a u postperiodu su samo osvježavani ili djelimično renovirani. Nama kao turističkoj agenciji je žao zbog ovakvih podataka, ali se bojimo da će se ovakva politika cijena Hrvatskoj vratiti kao boomerang te da će trend smanjenja broja gostiju i noćenja biti nastavljen ukoliko ‘ne primire’ svoju cjenovnu politiku”.

O tome koja je omiljena destinacija ovog ljeta za turiste iz Bosne i Hercegovine, Trgo precizira: “Turska obala, Antalijska rivijera je definitivno destinacija kojoj BiH građani vjeruju, jer gost sigurno za iznos uloženog novca dobije kompletnu uslugu i odmor. Iz tog razloga naša agencija u 2019. godini organizuje direktne charter letove iz Sarajeva za Antaliju šest puta sedmično”.

Više stranih turista u Srbiji

Takođe i Srbija bilježi porast broja dolazaka stranih turista, te po podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbiju je u maju ove godine posjetilo 3,5 posto više turista nego u istom mjesecu prošle godine, a broj noćenja u navedenom periodu je, na godišnjem nivou, bio veći za 6,1 posto.

U prvih pet mjeseci 2019. godine, Srbiju je posjetilo 4,3 posto više turista nego u istom periodu prošle godine. Broj ostvarenih noćenja veći je za 5,5 posto. Broj noćenja domaćih turista je u periodu januar-maj povećan za 5,3 posto, a broj noćenja stranih posjetilaca bio je veći za 5,8 procenata na godišnjem nivou.

Evidentno je iz priloženih podataka da je turizam zasigurno šansa za sve balkanske države, takođe je vidljivo da je potrebno više kordinacije među turističkim radnicima na nivou regije, te usklađenije djelovanje i povezivanje na regionalnom nivou, od čega bi sve države imale više koristi i na kraju više prihoda.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime