Svjetski bošnjački kongres najoštrije osuđuje medijske istupe Fatmira Alispahića

24
72

Fatmir-Alispahic-javna-raspravaSarajevo – Informativna služba Svjetskog bošnjačkog kongresa, najoštrije osuđuje, te osjeća moralnu obavezu i dužnost demantirati navode Fatmira Alispahića, koji su ovih dana objavljeni u Zagrebačkom preporodu, a potom preuzeti od strane određenih bh.portala.

Naime, samoporoklamovani zaštitnik Bošnjaka i bošnjačkih interesa, Fatmir Alispahić, svojim klevetama, lažima i obmanama, pokušava nanijeti štetu ugledu Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK), predsjednika dr. Mustafe Cerića, te svih okupljenih oko ove ideje.

U kolumni, pod naslovom „Sunovrat bivšeg reisa“, objavljenoj 01. novembra, na portalu depo.ba, Alispahić je naveo niz proizvoljnih i potpuno neprovjerenih informacija, među kojima i informaciju o navodnoj zloupotrebi novca od strane Svjetskog bošnjačkog kongresa u korist kampanje dr. Mustafe Cerića za člana Predsjedništva BiH.

Iskreno nam je žao da se čovjek koji sebe smatra bosanskim patriotom, moralno i duhovno osvještenim, čija pisana riječ treba da bude uzor ponašanja drugima, spušta na ovako nizak nivo, ističući u prvom planu prvenstveno svoju beskrupuloznost u čijoj pozadini je finansijska nadoknada, kao jedina vodilja pred kojom se paganski klanja.

S obzirom da u navedenom tekstu Fatmir Alispahić,  lik i djelo dr. Cerića dijeli na dvije ličnosti, na način da jednu poštuje, a nad drugom se zgražava, iznijet ćemo stav o svim licima Fatmira Alispahića, koja smo, nažalost, imali priliku upoznati   

Fatmir Alispahić, kolumnista

Podržali smo Fatmira Alispahića, kolumnistu

SBK je nesebično pružio podršku Fatmiru Alispahiću, kolumnisti, čak i u trenucima kada je okarakterisan  kao potpuno nepoželjna osoba u društvenom, poslovnom, moralnom i duhovnom smislu. Naša podrška bila je, kako finanasijske, tako i moralne i duhovne prirode. U to vrijeme nismo bili svjesni njegove pohlepe i želje da se po svaku cijenu okoristi, te smo mu nesebično dali utočište u okviru naših institucija, smatrajući da ima osjećaja za probleme Bošnjaka, tj. da ih prepoznaje i donekle ukazuje na moguća riješenja. Odajemo mu počast na istinski dobroj glumi u javnosti, jer u njegovo navodno bošnjaštvo, malo ko bi posumnjao, pa je tako i nas uspio zavarati.

Fatmir Alispahić, sitnošićarski reketaš

Razočarali smo se u Fatmira Alispahića, sitnošićarskog reketaša

Mnogo je situacija u kojima smo se postidjeli Fatmira Alispahića, sitnošićarskog reketaša, te bili prisiljeni pretrpjeti sramotu koju nam je nanosio svojim ponašanjem, a koje se odnosi na traženje novca, čak i od ljudi sa kojima se prvi put susreo. Kao izuzetno ozbiljna i predana institucija, nećemo se spuštati na nivo na koji se Alispahić spustio interpretiranjem iskrivljenih verzija određenih događaja, ali kad se već dotakao Malmea (Švedska), da onda kažemo da se i tu pokazao u najgorem mogućem svjetlu, javno iskazujući svoju pohlepu i neviđeni bezobrazluk. Naime, iako su Alispahiću bili plaćeni svi troškovi putovanja (prijevoz, smještaj, hrana) kao i naknada od 500 eura za govor koji je tom prilikom održao, Fatmir Alispahić je bezobrazno zahtijevao od domaćina da mu se isplati novac po osnovu nekorištenja usluga noćenja u hotelu, jer je on „pronašao drugo mjesto gdje je boravio (noćio) tokom boravka u Malmeu“. Domaćini su bili šokirani ovako mizernim i nedoličnim postupkom, Fatmira Alispahića, a mi smo se, kao nebrojeno puta do tada, trudili pokriti njegovu sramotu. Naš odnos prema ovom sitnošićarskom reketašu, kulminirao je u vidu „kapi koja je prelila već punu čašu“, kada smo uvidjeli da većinu sredstava za organizaciju javnih tribina zadržava za sebe. Na vagi Fatmirovog „patriotizma“, suprotni tas na kojem su se nalazili incidenti ovog sitnošićarskog reketaša, „patriotizam“ je polahko dobijao izgled nakaradnog teatra, što nam je itekako postalo jasno.

Fatmir Alispahić, budžetski korisnik

Ovdje i mi postavljamo pitanja

Malo je onih koji znaju da Fatmir Alispahić nije nikakav „bošnjački vitez“, usamljen u svojoj borbi za prava Bošnjaka, već budžetski korisnik koji svoju redovno nezarađenu plaću prima s leđa poreznih obveznika, tj.građana, i to kao uposlenik Općine Tuzla, u Odjelu za kulturu.

S obzirom na brojne aktivnosti Fatmira Alispahića, putovanja i angažmane, kao istinske patriote i Bošnjaci, odani našoj zemlji i istrajni u borbi da svojim aktivnostima doprinesemo boljoj budućnosti svih Bošnjaka, postavljamo slijedeća pitanja, kolumnisti, sitnošićarskom reketašu i budžetskom korisniku, Fatmiru Alispahiću, ali i onima koji su, barem na papiru njegovi poslodavci.

1) Uzimajući u obzir da je u svim javnim institucijama zvanično radno vrijeme od 08.00h – 16.00h (od ponedjeljka do petka), uz mogućnost korištenja pauze u trajanju od 30 minuta dnevno, kako se evidentiraju putešestvije Fatmira Alispahića, uposlenika Odjela za kulturu, Općine Tuzla? Da li on koristi godišnji odmor, i koliko dana godišnjeg odmora ima u tom slučaju? Ili se vodi kao da je na bolovanju, pa u „depresiji od prečeste bolesti“ putuje svijetom, na račun drugih i za svoju ličnu korist? 

2) S obzirom na to da Fatmir Alispahić, osim redovne plaće koju ostvaruje kao budžetski korisnik, ostvaruje i prihode po osnovu Ugovora o djelu (honorara), postavljamo pitanje da li na iste plaća porez na doprinose, ili kao „veliki Bošnjak i odani patriota“, izbjegava i ovu obavezu?

3) Da li u Općini Tuzla postoji Pravilnik o radu, kojim je regulirano radno vrijeme uposlenika, ili ovaj sitnošićarski reketaš ne podliježe tom Pravilniku, jer se poslodavci boje da bi i o njima mogao interpretirati neku, samo njemu znanu, priču? Uistinu, malo je onih koji bi se zamjerili ovom „velikom Bošnjaku“, prljave duše i još prljavijih sitnošićarskih interesa, koji ne preza ni od čega zarad lične koristi i zarade.  

4) Voljeli bismo znati, da li je Fatmir Alispahić, kao veliki vjernik i Bošnjak, svjestan da nezarađena plata koju redovno harči s leđa svih nas, poreskih obveznika, u duhovnoj sferi predstavlja haram, u moralnoj prevaru, a u ovozemaljskoj zloupotrebu položaja u svrhu bogaćenja? Moguće je da ova pravila ne važe za Fatmira Alispahića, jer on već odavno izigrava bezgriješno biće, te je u svojoj svijesti stvorio predstavu da sve što on radi ne može biti ni u kakvoj vezi sa podlošću i grijehom.

Shodno svemu navedenom, na kraju bismo konstatirali već općepoznatu činjenicu da ljude obično angažuju za određeni posao, za koji budu i plaćeni. Samo kod Fatmira Alispahića postoji novo ekonomsko načelo, da se čovjek, ničim izazvan, samostalno za nešto angažuje, a onda od drugih traži da mu se taj angažman plati.

Ovim putem želimo dati doprinos Fatmiru Alispahiću u njegovoj nakani rješavanja egzistencijalnog problema, te ga toplo preporučiti kao kolumnistu, svima koji ubuduće izraze želju pisati i reći nešto loše o dr.Mustafi Ceriću.

Mi smo na vlastitu štetu upoznali sva lica Fatmira Alispahića, te s pravom možemo kazati da je on odličan partner u pohlepi, klevetama, lažnom bošnjaštvu i sitnošićarskim interesima, a takvima u našim redovima nema mjesta, navodi se u saopćenju Informativne službe.

(Bosna PRESS)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

24 KOMENTARI

 1. Ako je to sto govoris istina onda nije ni cudno da su ce*ic i zuki nepopularni u krugovima I Z u sarajevu. Oni kroz tu banku mogu vrsiti uticaj na unutrasnja desavanja I Z te tako, na neki nacin, putem mehkog, ekonomskog puca diktirati politike I Z. Pitanje je i ciji je novac osnivacki kapital te banke?

  0

  0
 2. Ako ima i zrna casti u “svjetskom bosnjackom kongresu” oni ce najskorije pokrenuti istragu te utvrditi dali je zaista i bilo zloupotrebe a ne reflexivno skakati na onoga ko donosi lose vijesti.

  0

  0
 3. Nek objavis sta je dosad uradio sa njima!! Gdje je rezultat? Ako je po fazama, sta je dosad napravio sa projektom Virtuelni muzej genocida???
  Bas njega briga za Cerica, novac je uzeo i za ovo piskaranje. Da moze naplatio bi Bogu zrak koji udise!!!!!!!!!!!

  0

  0
 4. Demant dolazi u vidu malogradzanskog rekla kazala. I Bosnjacki Kongres treba da zastupa I brani interest Bosnjackog tijela a nisu u stanju I nisu dorasli da reaguju na Fatmirov clanak kako dolikuje jednoj ozbiljnoj organizaciji.PS da nije Cericev sofer pripremio clanak?

  0

  0
 5. Pa ovo ispade da je Fatmir odsjeko granu na kojoj je sjedio. Fatmir nista ni manje ni vise po kravi muzari. Nemoguce je da jedan covjek vodzen uskim licnim interesima kako predstavlja Fatmira autor ovog clanka rad istine udari na kravu muzaru. Naprosto on bi Posao u pravcu sitno sicarskih interesa tj da pise hvalospjeve o Cericu nebili dodalo nulu na ceku.

  0

  0
 6. POŠTENO SU TE PLATILI, DAO SI USLUGE, SAD TI MALO, VELIŠ? HOĆEŠ JOŠ?
  ŠTA SI URADIO SA 5.000 KM KOJE SU TI DATE ZA TVOJ PROJEKAT U SBK? Gramzivi mišu, šta si sa tim parama uradio? Gdje su? Koliko si im rekao da plaćaš kamermana, a feninga nisi dao? Pitajte Bilala Isakovića da li je ikad od Fatmira za famozne tribine dobio ijednu marku? Nek se jave organizacije iz Sarajeva kojima je Fatmir iznuđivao telefone (u najmanju ruku) za svoje usluge?????????????????????

  I TO JE NEKO BOŠNJAŠTVO. IDI U TUZLU PA SE K……. SA TIM BOŠNJAŠTVOM

  0

  0
 7. HABIBI pohlepa se ogleda u HODŽI koji se kao stoperka razvlačio od Pešteri do Sarajeva dok se nije izlizao Kao takav sad je udomljen u rezidenciju velikog BABE koji ga pita BIRIJANOM. Tražite od Velikog Duljevića da vam se javno izvine za duševnu bol nanesenu svojim uspjehom i bliskošću sa ZUKORLIĆEM. Poslije ovog Fatmir može da zaboravi na Bošnjake, u dijaspori su mu blindirana vrata…što bi rekli celofanski Sarajlije “jarrane neaš kud”. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  0

  0
  • Prozivaš čoveka što je naplatio svoj projekat 5.000 KM, a ne pitaš efemeritusa kako je potrošio 100.000 EUR od Svetskog Bošnjačkog Kongresa u svojoj kampanji za člana Predsedništva BiH. Ako me sećanje ne vara na njegovim promocijama širom Federacije je bilo par desetina ljudi, mahom starijih, u nevelikim prostorijama koje nisu ni predviđene za političke promocije. Obzirom na amatersku kampanju, u stilu letećeg cirkusa, 200.000 KM je zaista puno. Još kad taj iznos uporedimo sa 3 i nešto procenata glasova Bošnjaka koje je Cerić dobio, čestitam bošnjačkoj dijaspori koja ima para za finansiranje besmislenih kampanja, dok mnogi Bošnjaci u BiH skromno i na ivici egzistencije žive, a deca im oskudevaju u najosnovnijem.

   0

   0
   • Dno dna aida, dno dna…

    Upravo ovakve stvari su jedan od razloga moga nepovjerenja u erdogana. On otkad je na vlasti cini sve da korak po korak demontira sve one drzavne institucije koje treba gradane da stite od samovolje vlastodrzaca. Cak i inicira sukobe sa kurdima samo da bi u narod ulio strah racunajuci da ce taj strah generisati vise glasaca za njegovu politicku partiju.

    Stanje sa kurdima, odnosno odnos turske prema njima je druga stvar koja stvara moj animozitet ka erdoganu. Poznajem dosta i kurda i turaka i prilicno dobro sam upucen u tamosnje meduetnicko stanje – i polozaj kurda u turskoj me umnogome podsjeca na nas polozaj u srbiji.

    0

    0
 8. Reis cilja dženet a promašuje zemlju

  Predlažem da pročitate, još jedanput, riječi koje je Reis-ul-lema Islamske zajednice BiH, Mustafa Cerić uputio ministru obrazovanja i sporta sarajevskog kantona, Emiru Suljagiću u povodu njegovog stava da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek ocjena.

  Reis Mustafa Ceric
  “Ne damo svoju djecu da ih vi učite bezbožništvu! Te državne škole su i naše škole. Mi plaćamo porez! Nije to privatno, babovina ministra… Nisi to donio niotkud, nego je to naše. Ima da se uči vjeronauka u tim školama. Ako treba, a očito da će trebati, ja im poručujem: “Ako i dalje budete dirali u vjeronauku, a to znači da ćete poslije i u džamiju, i u medresu, i u naše ime, i u naše kuće i onda ćete početi određivati šta ćemo jesti, gdje ćemo biti, s kim ćemo govoriti, s kim ćemo se družiti…, ako budete dirali u vjeronauku imat ćete “sarajevsko ljeto” na ulicama Sarajeva, da znate”!

  Ova prijetnja, ne samo ministru Suljagiću nego i svima onima koji misle kao on, je zasnovana na LAŽIMA i POLUISTINAMA. Laž je da je ministar pokušavao da ukine vjeronauku i nije niko govorio da se djeca uče bežbožništvu. POLUSTINA je rečenica ¨Mi plaćamo porez!¨ Porez, naime, plaćaju i ¨bezbožnici¨ ili ateisti kako se to pristojnije kaže. Zašto bi, dakle, porez bilo kog vjernika bio važniji od poreza ateiste? Otkud to da porez onih koje hoće da ocjene za vjeronauku ulazi u prosjek vrijedi više od poreza onih koji to neće! To nije božja pravda nego ¨pravda¨ koju nameće resi Mustafa Cerić.

  To što radi reis Cerić je ISTO ono što je radio SKJ! On provodi silu i prijeti! U komunizmu je vjera tretirana kao nazadna stvar, u crkve i džamije se išlo krišom. Tada nisi smio biti vjernik, a sada moraš biti vjernik. Tada si se krio kao vjernik danas moraš reći da jesi, tada si slijedio CK danas ono šta ti vjerski poglavar kaže. Tada nisi mogao napredovati ako si bio vjernik, danas ne možeš ako nisi!

  Oba su pristupa zasnovana na jednoumlju.

  Ja ne osporavam pravo vjerskim zajednicama da izražavaju svoje stavove o čemu god žele ali se to ne može raditi ni prijetnjama niti jezikom politike. Ako vjeronauk već postoji u učionicama onda to mora biti priča o religiji i to svim religijama, pogotovu u državi kakva je bosanskohercegovačka. Vjeronauka ne može biti konfesionalni predmet jer to vodi segregaciji onih koji ne pripadaju ni jednoj religiji kao i segregaciji onih koji pripadaju nevećinskoj religije u datoj sredini, to je guranje ka podjeli zemlje, a ne ka njenom jačanju.

  BiH bi trebala biti organizirana kao sekularna država i po papirima vjeri nije mjesto u državnim institucijama. Ali teologizacija države u BiH, kao i teologizacija njenih dijelova, je rezultat zajedničkog interesa vlasti i vjerskih institucija, jer to odgovara i jednima i drugima. Tako vjerski poglavari reklamiraju neku stranku u crkvama i džamijama, a za uzvrat im vlast daje pravo glasa u državim poslovima.

  Tako je i ono što je pitanje nauke postalo pitanje politike i, naravno, vjersko pitanje. Otkud je sad obrazovanje problem vjerskih institucija i otkud sad da je od životne važnosti za Cerića da li će ocjena biti brojčana ili pismena?

  Baš zbog takve politike BiH jeste zemlja, citiram Harisa Pašovića, sa njegovog Facebooka ¨u kojoj se djeca ranjavaju i ubijaju svakoga dana na ulicima gradova u međusobnim obračunima, u kojoj je u srednjim škola osamdeset posto vokabulara učenika sačinjeno isključivo iz najstrašnijih psovki, u kojoj djeca maštaju da postanu kriminalci, u kojoj studenti univerziteta ne znaju ko se protiv koga borio u Drugom svjetskom ratu, smatraju da u Argentini ljudi govore argentinski jezik, u kojoj su djeca druge nacije neprijatelji, u takvoj zemlji bez hljeba potpuno je svejedno da li će vjeronauke biti u školama, da li će se vjeronauku ocjenjivati i da li će ta ocjena ulaziti u prosjek ocjena.¨

  Neodmjereni, agresivni i zahuktali govor reisa Cerića je pretvoren u političku normu. Pretvorila ga je stranka koja se zalaže za sekularnu državu. SDP nije time napravio mali kompromis nego je prekršio o

  0

  0
 9. MOJA PUNA PODRSKA FATMIRU, JEDINOM NEPRIKOSNOVENOM BORCU ZA BH I BOSNJAKE. A DAL IMA U SVIJETU POHLEPNIJEG OD MUSTAFE CERICA I HAKA DULJEVICA. NEMA U BOSNJAKA POHLEPNIJEG.

  0

  0
 10. Tako je Fadile,cim se neko usudi da kritikuje ove velike hodze oni se odmah spustaju na najnizi moguci nivo blateci ljude! Tek sada znam da je Fatmir u pravu i da oni osnivaju te institucije u cilju kasiranja novca za sebe ! A sto ne kazu da bivsi reis i njegov sandzacki jaran imaju svoju privatnu banku? Odakle im? Mozda donijeli od baba!

  0

  0
    • Aha, OK.

     Vakufska upucuje na to da se radi o banci u vlasnistvu islamske zajednice – iako na njihovoj stranici ne nalazim informaciju da se zapravo i radi o banci u vlasnistvu islamske zajednice?

     Ako I Z jeste vlasnik onda to samo po sebi i nije kontraverzno, i vatikan ima svoju banku kao i mnoge protestantske crkve. Kroz vakufsku banku se mnogi projekti mogu sprovoditi na jedan povoljniji nacin, ali tu je uvijek pitanje kontrole upravljanja bankom – uspostavljanja kontrolnih organa i rutina koje ce onemoguciti zloupotrebu u licne svrhe.

     0

     0
 11. Ovim ,,demantom,, je dokazano da je Fatmir potpuno u pravu. Ovi koji su napisalo demant, a diktirao Ceric, se trebaju zapitati koliko je radno vrijeme reos-ul-uleme i kako je bivsi reis Ceric opravdavao visednevne izostanke sa svog radnog mjesta? Kako je Ceric opravdavao put na hadz ( 7 puta je bio na hadz dok je bio reis ito sve o trosku naroda ) ? Mislim da bi mi Bosnjaci trebali podici privatnu tuzbu protiv Cerica zbog nekontrolosanog trosenja narodnih para.Da je Bog dao vise Fatmira, dobro bi bilo.

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime