Svjetska banka osigurala je 113 milijuna KM za gradnju ceste Stolac – Neum

0
3

 Svjetska banka osigurala je 113 milijuna KM za gradnju ceste Stolac – Neum

Stoalc – Šefica Ureda Svjetske banke u BiH Tatjana Proskurjakova potvrdila je  da je Svjetska banka osigurala 113 milijuna KM za gradnju  ceste Stolac – Neum, kojom će se ovaj jedini bh grad na moru povezati s ostatkom zemlje, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

– Projekt je pripremljen te će biti ispregovaran do idućeg mjeseca – otkrila je Proskurjakova Dnevnom avazu.

U intervjuu sarajevskom listu šefica Svjetske banke u BiH kazala je da ova financijska institucija trenutno implementira 11 projekata u našoj državi u iznosu od 526 milijuna dolara, odnosno 892 milijuna KM dogovorenih u prethodnim programima.

Za BiH 1,2 milijardi KM

– No, tek polovica ovih sredstava je iskorištena. Ali, to nije toliko neuobičajeno. U lipnju ćemo zatvoriti projekte poljoprivrede i ruralnog razvoja. Najveći projekt koji nije iskorišten jeste onaj koji se tiče obnove poplavljenih područja. Težak je oko 170 milijuna KM, a tek je trećina sredstava implementirana. Ali, taj projekt traje tek dvije godine – kazala je Proskurjakova.

Na upit o novom petogodišnjem programu Svjetske banke za BiH teškom 1,2 milijarde KM Proskurjakova kaže se on fokusira na tri dijela.

– Prvi je da se javni sektor napravi što efikasnijim, da se reformiraju državna poduzeća te unaprijedi pružanje javnih usluga. Drugi je ubrzanje rasta privatnog sektora, na čemu radimo paralelno, a unutar toga poboljšanje poslovnog okruženja, te u konačnici da se poboljša kvalitet infrastrukture u oblastima energetike i cesta.

Suma od 750 milijuna dolara ili 1,2 milijarde KM veoma je fleksibilna i ovisit će, prema njezinim riječima, o zahtjevu te o tome koliko se brzo mogu spremiti projekti.

– Mi pripremamo projekt podrške zdravstvenoj reformi. Još se ne zna koliki će njegov obim biti. Također, radimo i na projektima zapošljavanja u oba entiteta, a usporedo i na jačanju financijskog sektora, poboljšanja poslovnog okruženja. Dakle, želimo vidjeti precizno razrađene projekte, kaže.

Zadovoljni reformama

Šefica ureda Svjetske banke u BiH kaže kako su razgovori bh. izaslanstva predvođenog premijerom Denisom Zvizdićem u Washingtonu bili zaista uspješni.

– Sama činjenica da su sastanci održani s Mulyani Indrawati, upravnom direktoricom i faktički drugom osobom na čelu Svjetske banke, veliki je signal. Ovo je najviša razina Svjetske banke s kojom se jedno bh. izaslanstvo susrelo u Washingtonu. To samo po sebi govori o velikoj podršci koju BiH uživa u Svjetskoj banci, naglasila je.

Dodala je kako je zaista izraženo zadovoljstvo reformskim progresom u BiH.

– Sve tri razine vlasti napravile su dobar početak implementacije Reformske agende. Usvajanje Zakona o radu bio je važan korak, te izmjene Zakona o stečaju. Zajedno s Vladom FBiH radimo na poboljšanju zakona o MIO. Novi val reformi na kojima će vlast morati raditi bit će još teži, a tiče se reforme državnih poduzeća, te državne službe. Trenutno smo zadovoljni, ali postoji jedan problem za koji se nadamo da će uskoro biti riješen, a to se tiče kontrole cijena lijekova u BiH. Nadam se da će aranžman sa MMF-om biti zaključen, kazala je šefica Svjetske banke u BiH.

Naglasila je kako su EU, EBRD, MMF, Svjetska banka, zajedno u ovome s BiH da se implementira Reformska agenda.

– Sam aranžman s MMF-om refleksija je ispunjenja mjera iz Reformske agende. Nadam se da će on biti postignut. Naravno, mi često imamo sastanke kako bismo zemlju i njene segmente doveli da idu u jednom pravcu. Naše analize pokazuju da, ako BiH hoće ići rastom koji je potreban za članstvo u EU, onda treba imati šest posto rasta u narednim godinama. BiH ide u EU kako bi postigla približno iste standarde kao države u EU. Zato joj treba veći rast. BiH ima ogromni potencijal za takvo nešto, ali ga ne iskorištava – kaže Proskurjakova za Dnevni avaz.

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime