Svjetska akademska elita pokreće mrežu za prevenciju genocida

0
1

imagesSarajevo – Delegacija Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove sutra će održati simpozij na temu “Etika i međunarodni odnosi: kriza 1914. i šta nam to znači danas“.

Inače, današnji Raphael Lemkin seminar o nacionalnoj prevenciji genocida i masovnih zločina pokrenut je na inicijativu Family Memorial Fondacije iz New Yorka, Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Auschwitz Instituta za mir i pomirenje (AIPR) –  prestižne neprofitne organizacije koja je posvećena izgradnji svijeta koji će spriječiti genocide.

Cilj ove inicijative je da razvije visoko kvalifikovanu mrežu društvenih lidera u Bosni i Hercegovini koji će se opremiti profesionalnim alatima kako bi se osobno posvetili prevenciji genocida i masovnih zločina, dok bi im se ujedno obezbijedila najnovija saznanja o dostupnim političkim alatima kako na domaćem tako i međunarodnom terenu. Među ključnim temama o kojima će učesnici diskutovati su religija, rat i pomirenje, etika i rat, legalne i moralne međunarodne norme od 1914. do danas te rat i pomirenje na Balkanu u 20. stoljeću.

– Naša je želja da uključimo cijelu bosanskohercegovačku zajednicu, vjerske lidere, vladu, akademsku zajednicu i civilno društvo, kako bismo zajedno radili na razvijanju mreže organizacija koje će obrazovati i djelovati u duhu prevencije genocida i masovnih zločina. Na kraju, ova inicijativa će voditi do razvoja nastavnog plana i programa za prevenciju genocida i masovnih zločina na visoko obrazovnim institucijama u Bosni i Hercegovini, čime se uspostavlja dugoročni mehanizam koji će razviti svijest o ovoj temi, ali se i suprotstaviti prijetnji ponovne pojave masovnih zločina – istakao je dr. James Waller, koordinator ovog seminara i viši stručni saradnik Carnegie Vijeća za etiku i međunarodne poslove.

Neki od istaknutih učesnika seminara i simpozija su Patricia Whalen, bivša međunarodna sutkinja u Sudu Bosne i Hercegovine, Vijeću za ratne zločine te trenutni specijalni savjetnik u Sudu, Vahidin Omanović, suosnivač i izvršni direktor Centra za izgradnju mira iz Sanskog Mosta, dr. Martin Mennecke, Univerzitet u Kopenhagenu i Kraljevski Univerzitet Danske za odbranu, dr. Mustafa Cerić, nezavisni kandidat za Predsjedništvo BiH  i Esmir Ganić, predsjednik Američkog Univerziteta u Bosni i Hercegovini, prenosi Patria.

Inače, ovaj seminar održava se povodom obilježavanja 100. godišnjice od početka I svjetskog rata i od Sarajevskog atentata, a prisustvovat će mu vrhunski stručnjaci, ali i profesori i akademici sa Oxforda, Yalea, Harvarda i drugih prestižnih akademskih institucija u Sarajevu.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime