Svjedokinja Ratka Mladića: Aviobomba se ‘odbila’ od zgrade TVSA, to je bio rikošet

0
10

Ratko Mladić u haškoj sudnici, juni 2011.

BiH – Na suđenju Ratku Mladiću, tužioci su opovrgavali tvrdnju vještakinje odbrane za balistiku Zorice Subotić da su modificirane aviobombe koje je 1994. i 1995. na Sarajevo ispaljivala Vojska Republike Srpske (VRS) bile precizne i da su pogađale zone s vojnim ciljevima.

Tužilac Adam Weber dokazivao je da su takvi improvizirani projektili padali i 250 metara od namjeravane mete u gradskim četvrtima u Sarajevu, javlja BIRN-Justice Report.

Zorica Subotić je prihvatila da “to može da se desi”, napomenuvši da su “to najveća odstupanja”.

Tvrdeći da je u jednom od incidenata navedenih u optužnici modificirana aviobomba pala čak 450 metara od cilja, tužilac Weber pitao je Zoricu Subotić smatra li to prihvatljivim. “Ne, to je jedina od 16 bombi koje smo analizirali, koja je izašla iz balističkih očekivanja”, odgovorila je ona.

Za promašaj od 250 metara Zorica Subotić je, međutim, naglasila da, “prema svim propisima i pravilima struke, jeste prihvatljiv”.
Ratko Mladić, bivši komandant VRS-a, optužen je za teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperskim djelovanjem. U optužnici se navodi da su modificirane aviobombe bile izuzetno neprecizne i razorne i pogađale su civilne objekte. Mladiću se sudi i za genocid u Srebrenici i još nekoliko općina, progon nesrpskog stanovništva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužilac je pobijao i iskaz Zorice Subotić da je 7. aprila 1995. godine modificirane aviobomba bila ispaljena na osnovnu školu u Hrasnici zato što je u njoj bio štab jedne brigade Armije BiH (ABiH). Na Weberovu sugestiju da su u blizini bili razmješteni vojni posmatrači UN-a i da bi oni znali za vojne položaje ABiH, balističarka je uzvratila: “Logično.”

Ona je negirala da je tada eksplodirala bomba od 250 kilograma i nakon što joj je tužilac predočio da je to potvrdio komandant Ilidžanske brigade VRS-a, koji je projektil ispalio.

Zorica Subotić ostala je pri iskazu da “niko nije povrijeđen” u eksploziji modificirane aviobombe u istom području 1. jula 1995. godine, uprkos predočenom izvještaju sarajevske policije da su dvije osobe bile teško ranjene, a nekoliko građana lakše povrijeđeno. Pogodak takvog projektila u jednu stambenu zgradu Zorica Subotić je predstavila kao posljedicu rikošeta od zgrade TV Sarajevo u kojoj je, prema njenoj tvrdnji, također bio štab ABiH.

Prema tužiocu Weberu, nije bilo moguće da projektil, koji nose četiri rakete, rikošetira od zgrade.

Suđenje se nastavlja danas, 8. oktobra.

(bosnjaci.agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime