Svjedok negirao progon muslimana iz Rogatice

0
0

Ratko-Mladic-zbog-teskog-zdravstvenog-stanja-nece-se-izjasniti-o-krivnji_ca_largeHolandija, Srebrenica  ̶  Svjedok odbrane Milovan Lelek opovrgavao je danas, na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, navod optužnice o progonu Muslimana iz Rogatice, 1992.

“Svi su se oni iz sela dobrovoljno prijavljivali da napuste boravište, niko ih na to nije prisiljavao”, posvjedočio je Lelek, koji je tada bio pomoćnik načelnika štaba Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske.

Optužnica Mladića, komandanta VRS, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida.

Lelek je tvrdio da su Muslimani iz sela “lojalnih” srpskim vlastima sami tražili da budu izmješteni zbog pretnji koje su dobijali sa muslimanske strane zato “što žive kraj Srba”.

Muslimani “iz lojalnih sela” dovoženi su, po svjedoku, u “sabirne centre” u lokalnom rasadniku i školama, odakle su bili prebacivani,”po svojoj želji”, u Sarajevo ili na teritorije pod kontrolom Armije BiH.

Na tvrdnju tužioca, tokom unakrsnog ispitivanja, da su Muslimani, u avgustu 1992, nasiljem uklonjeni iz rogatičke opštine, za šta je kasnije osuđen lokalni zvaničnik Radislav Ljubinac, Lelek je uzvratio da “to nije tačno”. “Znam da je Ljubinac osuđen, ali ne znam za šta”.

Zastupnik optužbe sugerisao je da su srpske vlasti “zloupotrebile razmenu zarobljenika” da, istovremenim uklanjanjem civilnog stanovništva, “etnički očiste” Rogaticu. “Ni to nije tačno”, odgovorio je Lelek, potvrđujući, međutim, da nikada sa Muslimanima nije razgovarao o tome zašto odlaze.

Svjedok je tvrdio da su u rogatičkom rasadniku bili odvojeni “prihvatni centar” za nesrpske civile i “vojnički pritvor”. Nakon što mu je tužilac predočio da je u rasadniku umrla Hanka Kustura,  stara 101 godinu, tvrdio je da se to moglo desiti samo u “prihvatnom centru”.

Upitan da li je znao za zlostavljanje pritvorenika u rasadniku, opisano u optužnici, odgovorio je negativno. “Ne znam, nikada nisam ulazio ni u pritvor, ni u sabirne centre, ali sam bio na njihovim lokacijama”.

Iskaz sljedećeg svjedoka Mladićeve odbrane, sudije će saslušati sutra.

Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime