Svjedok negirao da je Vojska Republike Srpske granatirala Sarajevo!

0
27

indexSarajevo, Holandija – U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane je rekao da Vojska Republike Srpske (VRS), pod komandom optuženog, nije terorisala stanovništvo Sarajeva.

Nikola Mijatović, bivši zamjenik komandanta Ilidžanske brigade VRS-a, posvjedočio je da njegove snage nikada nisu pucale na civile u Sarajevu, nego samo odgovarale na vatru po položajima Armije BiH (ABiH) u gradskim naseljima.

Svjedok je izjavio da nije imao ni naređenje ni namjeru da teroriše stanovnike Sarajeva, već da su, naprotiv, nadređene komande strogo nalagale da se civili štite, a Ženevske konvencije poštuju.

Kao uzrok nestašice struje i vode u Sarajevu, Mijatović je naveo granatiranje trafostanica na Ilidži iz oruđa ABiH, koja je zatim “lažno optužila Srbe”.

“Uz sva naša oruđa bili su posmatrači UNPROFOR-a. Mi smo im rekli da njih pitaju da li smo djelovali… To je bila jedna u nizu lažnih optužbi muslimanske vojske”, kazao je Mijatović.

Mladića Haško tužilaštvo tereti, kao komandanta VRS-a, za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja na Sarajevu koja je za cilj imala terorisanje građana. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata i uzimanje “plavih šljemova” Ujedinjenih nacija (UN) za taoce.

Jedinice ABiH su, prema iskazu Mijatovića, imale običaj da pucaju iz blizine civilnih objekata i položaja UNPROFOR-a, uključujući i komandu u zgradi Pošte, kako bi na civile i međunarodne snage privukle uzvratnu vatru VRS-a.

Potvrđujući da je njegova jedinica koristila “modifikovane avio-bombe” uslijed nedostatka artiljerijske municije, Mijatović je, međutim, negirao navod optužnice da su te bombe bile potpuno neprecizne i da su nasumce ispaljivane na grad, pri čemu su stradali civili. Tvrdio je da su modifikovane bombe bile precizne kao navođeni projektili.

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Mijatović je tvrdio je i da je ABiH odgovorna za više eksplozija u centru Sarajeva u kojima je stradalo mnogo civila, uključujući i one u ulici Vase Miskina i na pijaci Markale.

Tužioci će Mijatovića unakrsno ispitivati u ponedjeljak, 26. maja.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime