Svjedok na suđenju Mahmuljinu: Pripadnici odreda El-Mudžahid slušali su samo Aliju Izetbegovića i Rasima Delića

0
23

Svjedok na suđenju Mahmuljinu: Pripadnici odreda El-Mudžahid slušali su samo Aliju Izetbegovića i Rasima Delića

Na suđenju za zločin počinjen u Vozući kod Zavidovića, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da su pripadnici odreda “El-Mudžahidin” slušali Aliju Izetbegovića i Rasima Delića.

Hamdija Šljuka, nekadašnji referent organa bezbjednosti u 35. diviziji Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), rekao je da pripadnici odreda “El-Mudžahidin” nisu slušali skoro nikoga osim prvog predsjednika BiH Aliju Izetbegovića i komandanta Glavnog štaba ABiH Rasima Delića.

Šljuka je kazao da je odred “El-Mudžahidin” učestvovao u akciji “Proljeće 95”, u sklopu koje su se izvodila borbena dejstva kao priprema za oslobađanje Vozuće, i dodao da su se ta borbena dejstva izvodila u zoni odgovornosti njegove divizije.

Napomenuo je da je obaviješten da je u sklopu te akcije bilo zarobljenika, među kojima i osoba muslimanske nacionalnosti.

“Pripadnici odreda su predali lica muslimanske nacionalnosti, ali određeni broj lica srpske nacionalnosti nisu predali. Ne znam o kojem broju lica se radilo, pominjao se neki doktor i medicinska sestra među zarobljenim licima srpske nacionalnosti, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS)”, izjavio je Šljuka.

Svi pripadnici ABiH, dodao je, morali su biti upoznati o postupanju sa zarobljenicima.

U akciji “Farz 95” za oslobađanje Vozuće, prema svjedoku, učestvovao je i odred “El-Mudžahidin”. Šljuka je napomenuo da je obaviješten da odred drži jedan broj vojnika VRS-a, te da je dobio zadatak da provjeri je li to tačno.

Kako je ispričao, Šljuka je otišao do kasarne gdje je bila spuštena rampa, a jedan od pripadnika odreda držao je pušku dok im je govorio zbog čega je došao. Naveo je da su mu kazali “da nema glavnog, da ga oni nemaju”, te da mu nisu dozvolili da uđe.

Svjedok Šljuka je rekao da je tako izvijestio te da je o tom izvještaju trebao biti obaviješten organ bezbjednosti Trećeg korpusa.

Komandant Trećeg korpusa ABiH Sakib Mahmuljin je optužen da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je naveo da jedinica “El-Mudžahidin” nikada nije dostavila nijedan izvještaj.

Na pitanja Mahmuljina, svjedok je rekao da ga niko nije sprečavao da izvještava o nekom krivičnom djelu.

“Sva saznanja sam provjeravao, ako se utvrdi istinitost toga, informacija je otišla nadležnima”, izjavio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. juni.

Autor: BirnBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime