Svjedok djelomičnog sjećanja

0
21

download Srebrenica – Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid u Srebrenici počinjen u julu 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH je na većinu pitanja odgovarao da se ne sjeća.

Bato Milošević je kazao da je bio u Odjeljenju veze Šetog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Za optuženog Stanišića je kazao da je bio komandant Šestog bataljona Zvorničke brigade, dok mu je Milošević bio zamjenik. Komanda bataljona, prema iskazu svjedoka, bila je u selu Petkovci kod Zvornika.

Svjedok je objasnio kako je funkcionisao sistem veze u Šestom bataljonu, istaknuvši da su imali jednu telefonsku centralu i radio uređaj. On je ispričao da je u Odjeljenju veze bilo oko osam ljudi, te da im je posao bio prespajanje telefonskih poziva. Dodao je da ne zna da li je mogao čuti razgovor osoba koje su prespojili u Odjeljenju veze.

Milošević se, kako je ustvrdio, ne sjeća gdje je bio nakon što je VRS ušla u Srebrenicu 11. jula 1995. godine.

“Ne mogu da se sjetim gdje sam uopšte bio tada. Ipak je prošao dugi niz godina”, kazao je on.

Nakon što je svjedoku predočena evidencija prisustva ljudstva u Odjeljenju za veze za juli 1995. godine, potvrdio je da je upisivao imena i prezimena, ali da ne zna šta znače oznake poput pluseva. Na evidenciji koju je predočio tužilac Predrag Tomić navedeno je ime i prezime svjedoka i upisani su plusevi za period od 11. do 21. jula. Na upit tužioca, da li je pisustvo plus i gdje je bio, svjedok je odgovorio da se ne može sjetiti.

Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 zarobljenika iz Srebrenice počinjena sredinom jula 1995. godine na brani kod sela Petkovci. Prije pogubljenja, navodi se u optužnici, zarobljenici su bili u Petkovcima.

Svjedok je naveo da je iz medija čuo da su zarobljenici dovezeni u Petkovci, ali ne zna kada je to bilo.

Suđenje se nastavlja 14. maja.

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime