Svijet ponovo zaboravio sirijski narod

0
3

Svijet – Ako svijet zaista želi sprječavanje izbjegličke krize i zaustavljanju širenja ISIL-a ,treba učiniti više da se zaustavi rat u Siriji i raditi na stvaranju područja sigurnosti za sirijski narod.

Ako svijet zaista želi sprječavanje izbjegličke krize i zaustavljanju širenja ISIL-a ,treba učiniti više da se zaustavi rat u Siriji i raditi na stvaranju područja sigurnosti za sirijski narod.

UN u posredovanju razgovora u Ženevi o Siriji, je na osnovu rezolucije 2254, već na samom početku zabilježen neuspjeh. Međunarodna zajednica je ponovo napustila sirijski narod mašinu za ubijanje sirijskog lidera Bašara Asada i njegovih pristalica.

Dana 4. februara, Stefan de Mistura, specijalni izaslanik UN-a za Siriju, najavio je da će razgovori biti nastavljeni 25. februara.

Nastavak bombardovanja od strane ruskih i režimskih snaga nije prestao, čime se krši jednostavan preduslov pregovora.

U svom trenutnom okruženju, nova runda pregovora će predati političku pobjedu Asadovom režimu,jer ponovo pojačava svoju vojnu kampanju protiv umjerene opozicione grupe i civila oko Damaska, Alepa, Idlib i sjeverno od Latakia. Zajedno sa Iranom i Hezbolahom, ruska vojna akcija koja je počela 30. septembra u sirijskoj teritoriji je imala samo jedan cilj do sada: napadi i slabljenje umjerene opozicije i pomoć Asadovog režima. Napadi su se intenzivirali u posljednjih nekoliko nedelja, ubivši na desetine ljudi . Savez Rusa-Irana i Asada ne pokazuje znakove slabljenja. Pregovori u Ženevi se na taj način pretvaraju u farsu.

U međuvremenu, Sjedinjenje Američke Države su fokusirane na tzv rat protiv Islia bez prave i efikasne strategije, koja ne pokazuje odlučnost da Rusiju okonča svoju zračne napade . Čini se da je više zainteresirani za udružio sa određenim grupama na sjeveru Sirije nego stvarno mijenja tok događaja za sprečavanje daljnjeg gubitka života i dostaviti na obećanja da sirijskoj opoziciji.

No anti ISIL strategija će uspjeti sve dok i ukoliko se ne uključuje komponente Asadovog režima. Oni su dva zla sirijskog rata i hrane se jedni drugima. Do današnjeg dana, ni sirijski režim, niti Rusija nije preduzela nikakve ozbiljne akcije protiv ISIL-a.

To je politički i moralni neuspjeh, najviše bi se moglo reći da je Asadov režim izgubio legitimitet, kako američki zvaničnici kažu u svakoj prilici, a onda neka se dopušta tom režimu da i dalje vrše ratne zločine, ljudi, žene i djeca umiru od gladi, budu ubijani barel bombama uništavaju se bolnice i pekare. Režim i njegove pristalica imaju namjeru da ovaj tok i dalje ovako teče Razgovori bez promjene odnosa snaga na terenu, će pomoći samo ovom zločinačkom režimu.

Sirijska opozicija traži prekid vatre, humanitarnu pomoć i oslobađanje zatvorenika. To su legitimni zahtjevi i sadržani u pregovorima i sporazumima koji su doveli do novih razgovora u Ženevi. Ali, kao što je postalo jasno prvog dana, režim nema interesa za bilo kakve značajnije pregovore za političke tranzicije. On je pristao na razgovore da dobije na vremenu kako bi dobili vojni napredak na terenu. U.N. prikazuje izuzetno slabu poziciju protiv režima i rusko-iranskog vojnog saveza.

Borba protiv ISIL-a mora nastaviti, ali ne bi trebalo da dođe na račun pristanak na nešto zločinima režima. Potpuno je jasno da su svi iz Rusije i Irana kao i Asadov režim koristi ISIL kao izgovor za unapređenje svojih politika u Siriji. Uznemirujuće činjenica je da su oni koji tvrde da se zaista bore Isila ne rade ništa po tom pitanju na terenu.

Evropa očekuje da Turska zaustavi protok sirijskih izbjeglica, dok svijet ne želi ih zaštiti od smrtonosnog bombardovanja ruskih i režimskih aviona. Samo ove nedjelje , na hiljade stanovnika Halepa počelo je masovno da bježi prema Turskoj.

Sve ovo šalje samo jednu jasnu poruku: Pravo moći je ono što je bitn a to je da se šalje strašna poruka sirijskom narodu i ostatku svijeta. Ako svijet zasiata želi da se riješi izbjegličke krize i zaustavi prodiranje ISIL-a, onda treba učiniti više da se zaustavi prije svega rat u Siriji i obrazuju sigurnosna područja za sirijski narod.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime