Švedska crkva namjerava ‘bombardovati’ ISIL Biblijama

0
9

Skandinavija, Šam – Švedska Evanđelistička crkvena grupa planira da ispusti male, elektronske Biblije na područja koja u Iraku drži tzv. Islamska država.

“Biblije su veličine kutije tableta i imaju zaslon”, kazao je Christian Akerhielm iz grupe Livets Ord (Riječ života) za švedsku nacionalnu televiziju SVT.

“Njima nije potrebna električna energija”, kazao je on dodajući da imaju vlastito napajanje.

Crkva, osnovana 1980.-tih, ima mnogo sličnosti sa pentekostnim pokretom i usmjerena je na direktnom, ličnom iskustvu Boga. Oni su naručili od jedne kompanije da dronovima iznad Iraka ispusti uređaje.

“Naš projekat ćemo započeti za nekoliko sedmica i nadamo se da ćemo isporučiti na hiljade Biblija”, kazao je on.

Teroristi ISIL-a su optuženi da proganjaju kršćane u područjima pod njihovom kontrolom. Kada su u junu 2014. godine upali u Mosul, koji se prethodno smatrao domom jedne od najstarijih kršćanskih zajednica, na hiljade kršćana je pobjeglo.

Nekoliko kršćana koje je ostalo navodi da je ISIL uništio lokalne crkve i vjerske statue i dao im ultimatum da pređu na islam, plaćaju džiziju ili umru. Iako islam nije nasilna vjera i nema prisile u prihvatanju islama, ISIL jednako zlo nanosi i muslimanima i kršćanima svojim djelovanjem ne slijedeći propise islama i ono sa čime je Poslanik, s.a.v.s., došao.

Ali kršćanski volonteri su također nedavno izazvali kontroverze kada su pokušali pokrstiti muslimanske izbjeglice koje bježe iz Sirije i Iraka.

Istraga koju je proveo britanski Guardiana pronašla je da su u najmanje dva navrata u posljednjih nekoliko mjeseci, humanitarni radnici dijelili primjerke Biblije izbjeglicama u kampu u Grčkoj uključujući formulare gdje se traži od ljudi da proglase svoj prelazak na kršćanstvo.

Dokumenti, koji su predočeni Guardianu, pozivaju tražitelje azila da potpišu izjavu: “Znam da sam grešnik… molim Isusa da mi oprosti moje grijehe i podari mi vječni život. Moja želja je da volim i slušam njegovu riječ”.
Livets Ord, međutim, odbija tvrdnje da su njihove Biblije usmjerene na Islamsku državu.

“Projekt je u medijima opisan kao ‘napad na ID’ ili da je teroristička grupa glavni cilj. Ali to nije istina”, navela je grupa švedskim medijima.

“Naša misija je da proslijedimo nadu i ljubav koja se može naći u kršćanskom evanđelju stanovnicima koji žive u zatvorenim prostorima u kojima su im uskraćena ljudska prava”.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime