Svečanost u povodu 40 godina Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu

0
2

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, s početkom u 10h, održana je svečanost u povodu 40 godian rada ovog fakulteta na kojoj su dodijeljena i priznanja istaknutim profesorima i ličnostima koje su doprinijele radu Fakuleta.

Prisutnima se obratio dekan Fakuleteta dr. Zuhdija Hasanović koji je kazao: “Fakultet islamskih nauka u Sarajevu danas je jedan od četiri fakulteta koji djeluju u okviru Islamske zajednice u BiH. Učestvujući kao punopravni član u nastavnom, naučno-istraživačkom i drugim procesima na Univerzitetu u Sarajevu, fakultet svjedoči otvorenost ovog najstarijeg i najprestižnijeg univerziteta u BiH, odnosno akademske i šire društvene zajednice prema duhovnim vrijednostima svoga društva.“ Također, o fakultetu su govorili i  sadašnji i bivši profesori ovog fakulteta: Enes Karić, Hilmo Neimarlija, Ahmet Alibašić i Mustafa Hasani.

Prisutnima se obratio i rektor Rifat Škrijelj koji je izrazio zadovoljstvo što se primanjem FIN-a i Katoličkog bogoslovnog fakuleteta u Sarajevu  kao članica Univerziteta u  Sarajevu prekinula diskriminacija studenata i profesora ovih fakulteta te što ovi fakulteti čine sastavni dio svjetovnog u BiH.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je istakao ulogu Fakulteta u društvu: “Možemo reći da je Fakultet nastao kao rezultat napora našeg naroda da nakon Drugog svjetskog rata utvrdi vjerski i potvrdi svoj  nacionalni identitet… Ovakav pristup ostaje konstantna prijetnja temeljnim vrijednostima naše islamske tradicije na ovim prostorima. Bh. medrese i mektebi kao i najšira osnova našeg odgojno-obrazovnog sistema, hvala Bogu, slijedi osnovni interpretativni pravac koji trasira FIN u Sarajevu. Dokle god bude tako, nadati se je da će naša duhovna tradicija odlolijevati nasrtajima kako onih frigidnih interpretacija sa istoka, tako i onih orjentalističkih, zlonamjernih stavova o islamu sa zapada.

(Saff)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime