Svečano položen kamen temeljac: Arnaudija je opomena da čovjek može biti zloupotrebljen, ali ne i narod

0
9

Svečano položen kamen temeljac: Arnaudija je opomena da čovjek može biti zloupotrebljen, ali ne i narod

Kamen-temeljac za jedinu neobnovljenu banjalučku džamiju Arnaudiju položen je danas u gradu na Vrbasu i to u okviru manifestacije Dani vakufa. Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović istakao je da je današnje postavljanje kamen-temeljca značajno utoliko više što je održano na Dan Grada Banje Luke.

– Želimo vratiti objekat koji je ovdje nekada postojao. Povratkom svih džamija Banja Luka i njeni predstavnici dokazuju da je ona multietnički grad i da u njoj ima mjesta za sve nacionalnosti – istakao je Zajimović.

svecanost

Generalni direktor Direkcije vakufa Republike Turske Adnan Ertem rekao je da je  božija milost bila da “nama bude suđeno da mi obnovimo ovu džamiju”.

– Isti slučaj je i sa džamijom Aladža u Foči. Ona će ove godine biti otvarena. Islam znači mir. Vjerujem da ćemo izgradnjom ovih objekata uspostaviti ponovo mir i da ćemo uspostaviti spokoj. Ovdje ćemo obnoviti bogomolju, ali i mir, ljubav – razumijevanje – kazao je Ertem.

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč dodao je da je postavljanje kamena-temeljca ulaganje u zajedničku budućnost.

arnaudija

– BiH je jedna od najljepših primjera multikulturalnog života. Zato je i veliki značaj svih bogomolja. Ponosan sam što sam u Banjoj Luci kada se obilježava Dan Grada i kada počinje izgradnja jednog vjerskog objekta – istakao je Koč.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić rekao je da je ponosan što se Arnaudija obnavlja. On je istakao da je Arnaudija, kao i Ferhadija, i duhovno i kulturno i istorijsko nasljeđa svih u BiH, ali i nasljeđe turskog naroda.

– Mi u IZ sretni smo što je osvanuo ovaj dan i što će uskoro početi obnova. Drago nam je što je sveččano otvorena Ferhadija i što se obnova Aladže privoddi kraju. Sa Arnaudijom se privodi kraju obnova objekata od posebnog značaja. Ovo će pomoći našoj budućnosti. Nadam se da ćemo nakon obnove bogomolja krenuti i u obnovu naših međuljudskih odnosa – dodao je Kozlić.

Reis-u-ulema Husein ef. Kavazović zahvalio se svima koji su doveli do ovoga dana. Banjalučke džamije, dodao je on, pripadale su vijek samo Banjoj Luci i Banjalučanima.

– Džamije, manastiri, crkve, katedrale i sinagoge su mjesta molite u kojima od dobrog boga tražimo mir. One su ponekad i veliko iskušenje za sve nas u sredinama koje jesu multietničke. One govore o nama. Naše bogomolje su imale teških trenutaaka. Arnaudija je opomena da čovjek može biti zloupotrebljen, ali ne i narod – kazao je Kavazović.

hodze

On je muslimanima poručio da nikada ne prave razliku između džamija i crkava. On je dodao da se s istim poštovanjem treba obraćati prema svim bogomoljama.

– Trebamo graditi odnose među ljudima. Trebamo se oslanjati na druge. Mi nemamo drugi put osim puta jednih prema drugima. Bosanske džamije su evropske džamije. Ove džamije nisu došle odnekle, one su izgrađene rukama naših ljudi. Naša odgovornost mora biti veliko – rekao je Kavazović.

On je dodao da svete knjige pozivaju na kušanje ljudi. Bog vas kuša da vidi ko će bolje od vas postupiti, poručio je Kavazović.

 

 

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime